Samen Vormen

Arja Kerpel

Arja Kerpel - Leerkracht en specialist hoogbegaafdheid

  >> Samen vormen direct bestellen.

Informatie

Prijs 203.08
Leeftijd 4 - 6 jaar
Aantal spelers 2 - 4
Uitgever Educo en Marbotic
Speelduur 10 - 20 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

In een houten doos:

  • 24 interactieve stempels:
    • 8 kleurenstempels: 3 primaire kleuren (rood, blauw, geel), 3 secundaire kleuren (groen, oranje, paars) en daarnaast bruin en roze.
    • 8 zwarte vormenstempels: cirkel, vierkant, driehoek, ovaal, rechthoek, ruit, vijfhoek en zeshoek.
    • 8 naturel vormenstempels; in bovengenoemde vormen. 
  • Nederlandstalige handleiding om de bijbehorende gratis app Samen Vormen te installeren.

Bij dit materiaal heb je een tablet nodig. De bijbehorende app is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Beschrijving

Samen Vormen is een interactieve stempelset: dit spel werkt met een combinatie van fysieke stempels en de tablet. Zo oefen je spelenderwijs met vormen en kleuren, ondersteund door beeld én geluid. Als je de bijbehorende app gedownload hebt, kun je zes spellen spelen. Bij elk spel kiest iedere speler kiest eerst zijn mascotte. De spellen zijn: 

1. Vorm de Vorm. Twee spelers - Samen - Zonder tijdsdruk. De ene speler stempelt de kleuren, de ander stempelt de vorm. Samen maak je de afgebeelde vorm in het midden. Is het gelukt? Dan wordt het een grappig gezichtje en komt hij aan de lijn te hangen. Als de lijn vol vormen hangt, is dit spelletje klaar.

Samen Vormen - Vorm de Vorm - Cooperatief spel

2. Voed de Vorm. Twee spelers - Tegen elkaar - Met tijdsdruk. Welke vorm heeft de mond? Pak die stempel zo snel mogelijk. De ene speler speelt met de zwarte stempelvormen, de ander met de naturel vormenstempels. Wie het eerst stempelt, die vorm komt aan de slab te hangen: de tussenstand is dus zichtbaar. Is het rijtje vol? Dan is er een winnaar! Bij gelijke stand zijn er twee juichende mascottes.

Voed de Vorm

3. VormenExpres. Twee spelers - Samen - Met tijdsdruk. Tingeling! De spoorbomen gaan dicht. Daar komt de trein aan... Welke vorm zit er in de wagon? Stempel hem zo snel mogelijk. Het doel is om alle vormen te stempelen voordat de trein voorbij geraasd is. 

Samen Vormen - Cooperatief spel voor de tablet

4. Vorm het na. Twee spelers - Tegen elkaar - Zonder tijdsdruk. Één speler stempelt vier vormen. Dan gaat het rolluik erover. De andere speler moet de vormen na stempelen. En, lukt het? Echt een geheugentraining!

5. Vormenwoorden. Één of twee spelers -  Alleen of samen - Zonder tijdsdruk. Bij dit spel moet je goed luisteren én de vormen kunnen benoemen. De vormen worden uitgesproken, stempel ze dan op de goede plek in het huis. 

6. Vormenschatkist. Twee tweetallen - Teams tegen elkaar - Met tijdsdruk. Welk team stempelt het snelst de goede vorm in de goede kleur? Dat team krijgt een sleutel. Het team dat als eerst vijf sleutels verzameld heeft, is de winnaar. De schatkist gaat open en alle schatten 'vliegen' naar de winnaars toe. Jeah!

Samen Vormen - Cooperatief spel voor de tablet

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

Met Samen Vormen werken de kinderen aan de volgende ontwikkelingsgebieden:

  • Samenwerken; ook wel coöperatief leren.
  • Cognitief: de kinderen leren de kleuren en de vormen.
  • Spelen onder tijdsdruk.
  • Omgaan met winnen en verliezen.

Ervaringen

Samen Vormen heb ik getest met kinderen van 3,5 - 7 jaar. Mijn ervaringen zijn:

  • Peuters: De eerste spellen zijn wat eenvoudiger, die zijn zelfs met oudere peuters al goed te spelen. Als het spel nog onbekend is, moet je het dan wel even voordoen. Ze vinden het ook erg leuk om het met jou als volwassene / leidster te doen. 
  • Kleuters: Dit is de echte doelgroep. Kinderen van 4 - 6 kunnen alle spelen spelen. Ze ontdekken spelenderwijs zelf hoe het gaat. Voor hen is het zowel wat betreft kennis (kleuren, vormen) alsook wat betreft vaardigheden erg leerzaam. Het enige is dat de VormenExpres voor jonge kleuters nét een beetje snel gaat. Het zou leuk zijn als deze trein verschillende snelheden kan. Bijvoorbeeld met 1 - 2 - 3 sterren; of zoals de Duplo trein: met een hendel die je op langzaam of snel kan zetten. Dan is hij voor alle leeftijden goed te doen. Want ze vinden 'em geweldig, die trein!
  • Oudere kinderen: Kinderen uit groep 3 / 4 (en zelfs 5!) vinden vooral de spelletjes met tijdsdruk / competitie leuk. Zij kennen natuurlijk de kleuren en vormen al, maar het samenwerken blijft een uitdaging. Bij de rustige spelletjes gaat het meestal vanzelf goed, maar zodra er tijdsdruk om de hoek komt kijken, vraag je je soms af waar de samenwerkingsskills gebleven zijn... Een goede oefening dus!

Op de bodem van de doos zie je de plek waar de stempels horen. Dat is prettig, want zo blijft de doos netjes.

Coöperatief leren, waarom zou je?

Dat samenwerken één van de 21st century skills is, is niets nieuws. In steeds meer beroepen spelen samenwerkingsvaardigheden nu al een belangrijke rol, dat zal toe nemen. Maar los daarvan zijn er nóg een aantal didactische en sociale voordelen:

  • Het is breinvriendelijk
  • Het verbetert de prestaties in het algemeen, en in het bijzonder van leerlingen met speciale behoeften
  • De prestatiekloof verkleint
  • Zo ontwikkelen de denkvaardigheden beter
  • Het verhoogt de motivatie
  • Coöperatief leren is bewezen effectief (John Hattie)
  • Het gevoel van eigenwaarde neemt toe: elke inbreng doet ertoe
  • Het stimuleert sociale vaardigheden en karakterontwikkeling

Tot slot

Met een Ipad in de klas heb je enorm veel didactische mogelijkheden. Apps zijn erg handig; maar... voor jonge kinderen is het óók goed als ze ook fysiek materiaal hebben. En dat is juist zo mooi aan de serie spellen die Heutink en Marbotic samen ontwikkelen: het combineert de voordelen van de Ipad met concreet materiaal. Win-win dus. Mocht je belangstelling hebben voor dit mooie spel, dan heb ik de volgende tip: download de gratis app, dan kun je het spel alvast bekijken en rustig beslissen. Een goed spel verkoopt zichzelf. 

Van een ander

Meester Sander heeft Samen Vormen ook getest. Wil je weten wat hij er van vindt? Bekijk de video!

Bestellen

Bestelpagina Samen vormen

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief