Chewigem kauwsieraden

Marjolein Haazebroek

Marjolein Haazebroek - Intern begeleider

  >> Kauwsieraden direct bestellen.

Informatie

Prijs 19.90
Leeftijd Vanaf 3 jaar
Aantal spelers 1
Uitgever Pica
Speelduur Divers

Inhoud

Er zijn verschillende soorten kauwsieraden: buisjes die je om een koord van een kledingstuk kan schuiven, opzetstukjes voor potlood of pen, kettingen en armbanden.

 • De Chewigem Hoody Chubes bestaat uit een set van 2 buisjes die je aan de touwtjes van je hooded sweater kunt vastmaken.
 • De potlood- of pendoppen zijn kauwbare opzetstukjes voor op een potlood of pen. Eén potlooddop heeft knobbels, de andere is glad.
 • De kettingen bestaan uit een koord met sluiting met een hanger. De hangers zijn er in diverse soorten en maten.
 • De armbanden zijn er in 1 vorm, maar zijn in verschillende uitvoeringen te bestellen. 

Beschrijving

Kauwsieraden werken spanningregulerend en concentratieverhogend. In het boek Wiebelen en friemelen in de klas is te lezen dat kauwen, sabbelen en zuigen regulerend werken wanneer je gespannen bent, maar ook wanneer je sloom bent. Wanneer je onderpikkeld bent, werkt kauwen activerend. Wanneer je overprikkeld bent kan je door kauwen spanning verminderen en je beter concentreren. Dit maakt deze sieraden geschikt voor kinderen met ADHD, autisme of prikkelverwerkingsproblemen.

De kauwsieraden zijn geschikt voor jongens en meisjes die bijvoorbeeld: 

 • Dagdromen en moeite hebben zich te focussen. 
 • Onrustig of beweeglijk zijn en het lastig vinden stil te zitten. 
 • Bij stress of spanning op spullen of kleding bijten.

De kauwsieraden zijn uitgevoerd in vrolijke, stoere kleuren en door de verschillen in uitvoering zowel geschikt voor jongens als meisjes. De Chewigem/Jellystones zijn makkelijk wasbaar en gemaakt van toegestane FDA-siliconen. Ze zijn vrij van lood, latex, BPA, PVC en ftalaten en dus niet giftig.

Ze zijn er in drie categorieën: voor kinderen met een lichte, een gemiddelde of een stevige kauwbehoefte. Jongere kinderen kunnen de lichte sieraden gebruiken, hoe sterker kinderen worden, hoe steviger de sieraden moeten zijn. Bij ieder product wordt vermeld voor welke categorie het geschikt is.

Beoordeling

Al lang voordat ik de kauwsieraden mocht recenseren vielen ze me op door de leuke vormgeving, het goede verhaal erachter, maar vooral omdat ze in een behoefte voorzien. Hoe vaak zie je kinderen niet kauwen op de rand of mouwen van hun t-shirt of op de touwtjes van hun capuchon? Om maar niet te spreken over alle potloden en pennen met bijtsporen!

Ervaringen

Ik was daarom erg enthousiast om deze sieraden uit te proberen. Dit heb ik laten doen door drie kinderen uit de onder-, midden- en bovenbouw van de basisschool, met alle drie een verschillende categorie qua kauwbehoefte. De sieraden die we hebben uitgeprobeerd zijn de Chewigem Dog Tags (zien eruit als labels), de  Chewigem Raindrop, en de Chewigem Tread (armband). De kinderen vonden het een feest om de kauwsieraden te krijgen, juist door de leuke uitstraling.

Mijn ervaringen met deze kauwsieraden zijn als volgt: 

 • Jellystone Hart - geschikt voor kinderen met een lichte kauwbehoefte. Dit kauwsieraad ziet er mooi uit, en is fijn om op te kauwen. Dit sieraad is getest door een meisje uit groep 3, dat overal op kauwde of ging duimen. Nu ze een kauwsieraad heeft, gebruikt ze die heel frequent. Haar ouders hebben het idee dat ze rustiger uit school komt als ze haar kauwsieraad heeft gebruikt. Hij moet wel regelmatig uitgekookt, omdat ze hem anders niet lekker vindt ruiken.
 • Chewigem Dog Tags - geschikt voor kinderen met een lichte kauwbehoefte: Van de Chewigem kauwsieraden werd deze als het meest prettig ervaren. Hij is niet al te dik.
 • Chewigem Raindrop - geschikt voor kinderen met een gemiddelde kauwbehoefte: Hij is getest door een kind waarvan ik de kauwbehoefte als gemiddeld inschatte, maar deze leerling vond het best een dik ding. Het sieraad is dikker dan dat je op de foto kunt zien. Deze leerling gaf uiteindelijk de voorkeur aan de Chewigem Dog Tags. 
 • Chewigem Tread - geschikt voor kinderen met een stevige kauwbehoefte. Hij is getest door een kind met een enorme kauwbehoefte. De leerling had er een flinke kluif aan, het is een stevig ding. Deze leerling had uiteindelijk ook liever een lichtere variant. Het is niet eenvoudig om een beoordeling te geven, want dit verschilt per kind. Wat wel duidelijk is: het is best moeilijk in te schatten welke categorie je nodig hebt. Het zou mij helpen als de uitgever ook de dikte en grootte van de sieraden bij de artikelen vermeldt.

Goed erin verdiepen

Het is zeker de moeite waard om de kauwsieraden te kopen, maar verdiep je er vooraf goed in welk exemplaar je aanschaft. Kauwt een kind frequent? Dan wil dat nog niet per definitie zeggen dat je de dikste exemplaren moet hebben. De frequentie van kauwen is namelijk iets anders dan de intensiteit van kauwen. De intensiteit zegt meer over de kracht waarmee een kind kauwt. Denk dus ook over de grootte van de sieraden die je aanschaft. Verder is het goed om de FAQ's over Chewigem te lezen.

Tot slot

Ik vind wel mooi dat de uitgever ook tegemoet komt aan de grote groep kauwers, die dagelijks op hun pen of potlood bijt. Zeker scholen zou ik adviseren dit kleine hulpmiddel aan te schaffen, omdat ze bruikbaar zijn voor een grote groep kinderen en een bijdrage leveren aan een goede concentratie.

Bestellen

Bestelpagina Kauwsieraden

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief