Anti-virus, het bio-logische denkspel

  >> Anti-virus direct bestellen.

Informatie

Prijs 21.95
Leeftijd 7-99
Aantal spelers 1+
Uitgever Smart
Speelduur 10-45 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

In een kartonnen doos:

 • Spelbord
 • 11 kleurige puzzelstukken
 • 60 opdrachten in vijf niveaus
 • Een handleiding met spelregels en oplossingen
 • Dikke elastiek voor het opbergen

Beschrijving

Help! Er zit een virus in je lichaam. Die moet er zo snel mogelijk uit. Zet het immuumsysteem aan het werk en verwijder het virus voordat het zich vermenigvuldigt.

Bij het spel Anti-virus is het rode puzzelstuk het virus. Verwijder die van het spelbord door de opening in de linkerbovenhoek. Let op… dit klinkt eenvoudiger dan het is. Alle andere puzzelstukken moeten je aan de kant schuiven, zodat het rode virus er langs kan. Je kunt de puzzelstukken diagonaal en in een groep verschuiven.

Stap voor stap uitgelegd:

 • Kies een opdracht.
 • Plaats de spelstukken op het spelbord zoals aangegeven staat op de opdracht.
 • Verschuif de spelstukken, zodat je het virus (het rode spelstuk) naar de opening in het spelbord kan schuiven.
 • Kan het virus van het spelbord af? Dan heb je de oplossing gevonden.

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

Anti-virus stimuleert de ontwikkeling van:

 • Logisch denken
 • Strategie
 • Visuele en ruimtelijke waarneming
 • Creativiteit (in denken)
 • Geduld en doorzettingsvermogen
 • Probleemoplossend vermogen

Het probleemoplossend vermogen is één van de 21 century skills. De 21 century skills zijn de vaardigheden die belangrijk zijn om te leren in de 21e eeuw. Wat is probleemoplossend vermogen precies? Het is het vermogen om problemen te signaleren en analyseren en tot een plan van actie te kunnen komen om deze problemen op te lossen. Het probleemoplossend vermogen hangt dus nauw samen met strategie en creativiteit, het out of the box denken. Maar je hebt er meer voor nodig: nieuwe oplossingsstrategieën bedenken en selecteren, doorzetten en evalueren.

Bij Anti-virus komt het out of the box denken telkens terug. Elke keer als een opdracht erg moeilijk was, besef je: Je komt er niet als je op deze manier blijft denken. Je moet een heel andere invalshoek kiezen en het probleem oplossen op een hoger niveau dan waarop je nu denkt.

Niveaus

In het spel zitten 60 uitdagingen op vijf niveaus. De niveaus zijn: starter, junior, expert, master en wizard. Het eerste niveau is goed te doen, je leert de mogelijkheden van het spel en je raakt er vertrouwd mee. Gaandeweg wordt het steeds moeilijker. Er komen meer spelstukken bij en de route naar de oplossing wordt steeds langer. Ter illustratie: aan het begin van het spel speel je met drie spelstukken, aan het einde met zeven. Dat is een heel verschil, als je bedenkt hoe klein de ruimte is waarbinnen je de stukken kunt schuiven. Als starter kun je soms al met elf stappen bij een oplossing komen, maar als wizard heb je soms meer dan honderd stappen nodig…

Het spel is erg geschikt voor meer- en hoogbegaafde kinderen, want het is moeilijk en uitdagend. Het sluit aan bij het top-down denken: de oplossing is duidelijk, maar je moet zelf de route uitvinden. Anti-virus is een mooi middel om te leren doorzetten als iets niet in één keer lukt.

Tot slot

Om alle opdrachten uit te spelen, ben je lekker lang bezig. Maar zelfs al heb je alles uitgespeeld, dan zijn er genoeg opdrachten die je vaker dan één keer kunt spelen. Natuurlijk zijn de eerste startopdrachten dan een eitje, maar op de hogere niveaus zijn de oplossingen zó ingewikkeld, dat je ze niet na een of twee keer uit je hoofd kent. En zeker niet als je het spel weer een tijdje in de kast legt. Met andere woorden: Anti-virus spel blijft erg lang uitdagend.

Het leuke van Anti-virus vind ik ook dat je geleidelijk aan dichter bij de oplossing komt. Je hebt vaak al het gevoel dat je een puzzelstuk op een handige plek hebt geparkeerd en dat je er bijna bent. Er zijn ook spellen waarbij elke poging mislukt, en dan ineens heb je de oplossing. Dat vind ik soms frustrerend. Maar bij Anti-virus heb je dat niet zo snel, vooral niet bij de hogere niveaus. Doordat je stap voor stap succeservaringen opdoet, blijft het spel leuk.

Als je er echt niet uitkomt, kun je even achterin kijken. Het handige is dat je door achterin te kijken, niet ineens de hele oplossing weet. Je kunt een paar stappen spieken en dan weer verder puzzelen. Maar het is natuurlijk de bedoeling dat je het helemaal zelf doet.

Na alle pluspunten zou maar één minpuntje kunnen noemen: de doos is niet erg stevig. Soms wordt het spel verkocht met een opbergzakje, dat is wel handig. Maar dit is een kleinigheidje en het valt in het niet bij alle pluspunten van dit fantastische spelletje.

Nog één ding. Er staat niet voor niets een waarschuwing op de speldoos: Let op! Als je het spelvirus te pakken hebt, kom je er moeilijk vanaf…

Bestellen

Bestelpagina Anti-virus

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief