Werkboek Mindset

Elly Bonestroo

Elly Bonestroo - Intern Begeleider en redacteur

  >> Werkboek Mindset direct bestellen.

Informatie

Prijs 69.50
Leeftijd 7 - 12 jaar
Aantal spelers 1
Uitgever Platform Mindset
Speelduur 45 minuten per les

Inhoud

Het Werkboek Mindset bestaat uit 89 pagina’s (incl. uitgebreide handleiding met tips, aanvullende ideeën en materialen).

Het werkboek is als volgt opgebouwd:

Een deel met Informatie:

 • Hoofdstuk 1. Informatie over het Talentenlab
 • Hoofdstuk 2. Uitleg over mindset:
  • Mindset:de basis van talentenontwikkeling!
  • Hoogbegaafdheid en mindset
  • Leerproblemen en mindset
  • De invloed van je mindset
  • De leerkuil
 • Hoofdstuk 3. Tips voor het pedagogisch klimaat
 • Hoofdstuk 4. Algemene tips bij het werkboek mindset
 • Hoofdstuk 5 t/m 11 zijn de lessen die samen het werkboek voor de leerlingen vormen

Het Werkboek bestaat uit zeven lessen van 45 minuten.

 • Hoe denk jij?
 • Makkie!
 • Uitdagingen
 • Fouten maken en leren
 • Doorzettingsvermogen
 • Denken als Growie
 • De Growie-truc

Het werkboek wordt geleverd als luxe versie met zwaar 200 grams papier en een fullcolour ringband. Na aanschaf mag het werkboek gekopieerd worden voor eigen gebruik, zodat je als school aan één exemplaar genoeg hebt.

Beschrijving

Hoe denk je over je intelligentie en je kwaliteiten? Dat is je mindset. Er zijn twee soorten mindsets:

 • De vaste mindset. Als je een vaste mindset hebt, ga je er vanuit dat je kwaliteiten onveranderlijk zijn.
 • De groeimindset. Met een groeimindset ga je er vanuit dat je altijd beter kunt worden.

In de onderstaande graphic zie je in het kort wat deze mindsets inhouden. In het werkboek mindset staat deze afbeelding.

Mindset - fixed mindset en growth mindset - Groeimindset

Gelukkig kun je een mindset veranderen. Dat is niet eenvoudig. Een leerweg is geen geasfalteerde weg waar je overheen racet. maar het is een weg vol kuilen: leerkuilen. Hoe zo'n leerkuil eruit ziet,zie je in de onderstaande afbeelding uit het werkboek:

Werkboek mindset - de leerkuil -

Het werkboek kun je één op één gebruiken, maar het is met wat aanpassingen ook geschikt voor kleine groepen of klassen. 

Fixie en Growie

Op een speelse manier wordt de mindset theorie uitgelegd aan de leerlingen. Ze maken kennis met Fixie en Growie. Fixie heeft een vaste (fixed) mindset en Growie heeft een groep (growth) mindset. De kinderen gaan een MAKKIE-land ontwerpen en een LEF-land. Ook denken ze na over welke gevoelens er horen bij de verschillende landen. Vervolgens wordt er uitgelegd hoe de hersenen werken, dat er nieuwe verbindingen ontstaan als je iets nieuws leert en dat je wanneer je nieuwe dingen oefent je je brein dus echt slimmer maakt. De kinderen gaan ook zelf een doel bedenken waaraan ze willen werken en waar LEF voor nodig is. Het is wel belangrijk om hier als begeleider goed in mee te denken. Het doel moet niet te makkelijk zijn en tegelijkertijd moet het wel een haalbaar doel zijn.
Ze gaan bij het doel dat ze willen bereiken tussenstapjes bedenken en deze ook uitvoeren om zo bij het einddoel te komen.
De gouden tip van Growie zijn twee woorden: NOG NIET. Als kinderen snel zeggen en/of denken ik kan het niet, dan denken ze als Fixie. Growie zou denken, ik kan het NOG niet.

The power of yet - De kracht van het woordje NOG

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

Met het Werkboek Mindset kun je werken aan de ontwikkeling van een groeimindset. Daarnaast leren de kinderen onder andere inzetten, doorzetten, leren van fouten.

Ervaringen

Mijn collega en ik hebben dit werkboek het afgelopen half jaar uitgebreid getest met meerdere leerlingen.
De opbouw van Werkboek Mindset is logisch en de tekst is begrijpelijk voor leerlingen vanaf ongeveer zeven jaar. Er is genoeg ruimte om te schrijven. Het is wel erg fijn dat het handboek door de koper gekopieerd mag worden voor eigen gebruik. Je hoeft dus niet voor elke leerling een nieuw exemplaar aan te schaffen.

De lessen zijn aantrekkelijk om te lezen. De opdrachten zijn ook afwisselend. Er zijn onder andere open vragen, stellingen, tekenopdrachten en bonusopdrachten. Deze opdrachten kun je de leerlingen ook meegeven als huiswerk, met als mooie bijkomstigheid dat de ouders zo ook worden betrokken tijdens de periode dat de leerling met het werkboek bezig is.

De opdrachten zijn goed te begeleiden en in de handleiding voorin de map staan bij alle lessen ook tips om de leerlingen te ondersteunen bij het maken van de opdrachten. Als de leerlingen alle zeven lessen hebben gehad weten ze heel goed het verschil tussen een fixed en een growth mindset, weten ze dat fouten maken hoort bij leren
en dat je moet doorzetten als je iets wilt bereiken. Ze leren dat ze uitdagingen aan kunnen gaan en dat helpende gedachten daarbij ondersteunend zijn. Het geeft ze zelfvertrouwen als het ze lukt om door de leerkuil (zie afbeelding hierboven) heen te komen.

Tot slot

Goede begeleiding is erg belangrijk bij kinderen die aan de slag gaan met dit werkboek. Je hoeft niet langer allerlei lessen zelf te bedenken, want dit werkboek geeft alle tools die nodig zijn om gestructureerd aan de slag te gaan met de mindset van je leerlingen. Als je in een kleine setting aan de slag wilt met mindset, kan ik Werkboek Mindset van harte aanbevelen!

Bestellen

Bestelpagina Werkboek Mindset

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief