Opgekikkerd!

Liesbeth Simonse

Liesbeth Simonse - Groepsleerkracht

  >> Opgekikkerd! direct bestellen.

Informatie

Prijs 64.00
Leeftijd 8-88
Aantal spelers 2-6
Uitgever Coole Kikker
Speelduur 20-25 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

In een stevige kartonnen doos met deksel

  • Een kaart met daarop aanvullende informatie over faalangst voor kinderen, ouders en leerkrachten
  • Spelbord met los draaipijltje
  • 2 rode dobbelstenen
  • 6 pionnen
  • 80 kaartjes met bange gedachtes en opkikkertjes
    • De rode kaartjes gaan over school
    • De gele kaartjes over sociale situaties
    • De blauwe kaartjes over sport
    •  De groene kaartjes over algemene situaties

Aan de binnenkant van de doos staan de spelregels.

Beschrijving

Heeft jouw kind ook vaak allerlei dwang –en piekergedachtes? Met dit spel leert het bange gedachtes over school, vriendjes, sport, dwanggedachtes en van allerlei andere dingen, te veranderen in opkikkertjes. Wanneer je met dit spel oefent om rustig en normaal te denken, train je jezelf om mentaal sterker te worden.
 
In plaats van te denken aan alles wat er mis zou kunnen gaan, leer je door positieve, maar wel realistische gedachtes, de zogenaamde opkikkertjes, je angsten aan te pakken. Laat je hersens knarsen en kraken en bedenk hoe je al die bange gedachtes kunt veranderen in helpende gedachtes!
 

Spelverloop

 

Na een proefrondje in het deksel, begin je natuurlijk bij de start. Je klimt uit de put en gaat op weg naar de finish. Je loopt langs de zee, over het strand of door de jungle. Kies je eigen route of allemaal een andere route. Als je op een gekleurde stip komt pak je een kaartje van dezelfde kleur en lees je hardop de bange gedachte die in het wolkje staat. Daarna bedenk je een opkikkertje waardoor je zo’n situatie beter aan zou kunnen. Wanneer je denkt dat je een goede opkikker hebt bedacht, zeg je hem hardop. Daarna leg je het kaartje voor je neer.

 

Op de achterkant staat een voorbeeld van een dergelijk opkikkertje maar dat is maar een ideetje want misschien weet jij zelf nog een veel beter opkikkertje te bedenken! Wanneer je aan de pijl mag draaien, kun je in de doos lezen wat jouw opdracht is, bijvoorbeeld ‘Doe een wens’, ‘Vertel iets goeds over jezelf’ of ‘ Wat is jouw beste opkikker?’ Degene die de meeste piekerkaartjes heeft veranderd in opkikkertjes is de winnaar.
 
Na afloop kies je uit de kaartjes die je hebt verzameld, een gedachte uit, die je zelf wel eens hebt. Je mag ook een kaartje uitkiezen waarvan je denkt dat een van de anderen die misschien ook wel eens heeft. Geef elkaar dat kaartje en praat er kort over. Zo merk je dat iedereen wel eens bang denkt, dat is niet erg maar je kunt er wel iets aan doen!

 

In de bijgevoegde informatie lees je meer over faalangst, hoe het te herkennen en wat eraan te doen. Deze informatie is geschreven voor kinderen, ouders, leerkrachten en kindertherapeuten.

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

 

Opgekikkerd! is een spel wat je goed kunt gebruiken voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. Het is bedoeld voor kinderen met faalangst, maar zeker alle kinderen leren door dit spel om negatieve gedachtes om te zetten in positieve (opkikkertjes).

 

Vormgeving

 

De doos en het materiaal is mooi vormgegeven. Het bord ziet er mooi en kleurig uit, de kinderen gaan vanzelf spelen. De spelregels staan in de binnenkant van de deksel. Erg praktisch, want zo raken ze nooit kwijt. Je mag zelf een weg kiezen en daar voelen kinderen zich natuurlijk prettig bij. De gedachtes op de kaartjes zijn duidelijk en herkenbaar.
De kikker van Coole Kikker straalt vrolijkheid en enthousiasme uit. Als kinderen ervaring hebben met andere materialen van Coole Kikker, zoals het kwartetspel, zal dit spel zeker herkenning oproepen. Dat is het leuke van dit spel, en het is ook zeker een sterke eigenschap. Hierdoor staat het spel niet op zichzelf.

 

Hulpmiddel bij begeleiding

 

Omdat je het kind wil leren om negatieve gedachtes te veranderen in opkikkers moet het spel onder begeleiding gespeeld worden van een ouder of leerkracht.
Ook is het goed om je te realiseren dat het spel niet op zichzelf staat en ingebed moet zijn in een traject van begeleiding. Alleen door het spel zal het kind niet van faalangst afkomen, maar het helpt zeker wel om concreet te maken wat helpende gedachten zijn in situaties van faalangst. Daar kan dan in de praktijk op teruggekomen worden.

 

Tot slot

 

Doordat de kinderen ook voor zichzelf en de ander een opkikker mogen uitzoeken komt vanzelf het gesprek opgang en maak je het spel snel persoonlijk. Het spel is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar en dat is een goede richtlijn. Voor jongere kinderen kan het nog moeilijk zijn om gedachtes onder woorden te brengen en daar zelf andere (helpende) gedachtes voor in de plaats te zetten. Kortom een leerzaam spel, goed voor alle kinderen, maar ook zeker helpend voor kinderen met faalangst!

Bestellen

Bestelpagina Opgekikkerd!

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief