Kiene klanken

Liesbeth Simonse

Liesbeth Simonse - Groepsleerkracht

  >> Kiene klanken direct bestellen.

Informatie

Prijs 234.12
Leeftijd groep 2-3
Aantal spelers 1-2
Uitgever Educo
Speelduur 20 - 30 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

Kiene klanken bevat een houten doos met 42 interactieve klankstempels in twee lagen verdeeld:

  • 26 enkele klanken (formaat 40 x 58 mm)
  • 16 dubbele / speciale  klanken (formaat 70 x 58 mm)

Bij dit materiaal heb je een tablet nodig. De bijbehorende app is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Kiene Klanken: Interactieve houten stempelset

Beschrijving

Deze interactieve klankstempelset is ontwikkeld voor groep 3 en geschikt voor de eerste zes maanden van het aanvankelijk leesproces. Met deze set kunnen kinderen naar hartenlust oefenen met letters, klanken en woorden. De aangeboden oefeningen bevatten auditieve en visuele oefeningen die perfect aansluiten bij de moderne aanvankelijk leesmethodes Veilig leren lezen en Lijn 3. De interactieve klankstempels zijn ieder voorzien van een unieke driepoot (onderkant) en werken volgens de technologie Multi Touch. Zodra je een stempel plaatst wordt de bijbehorende klank uitgesproken.

Stap voor stap uitleg

  • Om te beginnen heb je de Kiene Klanken set en de bijbehorende app nodig.
  • Als je de app hebt geïnstalleerd verschijnt het dashboard. Hierin zijn 11 gesloten en 2 open leeractiviteiten terug te zien.
  • Zodra het kind een activiteit selecteert volgt er een korte, heldere uitleg. Het kind weet meteen wat hem te doen staat en kan aan de slag.
  • Tijdens de activiteit kan de leerling er altijd voor kiezen om de uitleg, de betreffende letter, het woord of de klank nogmaals te laten horen.
  • Wanneer het kind herhaaldelijk een verkeerde letter, woord of klank stempelt zal deze na een derde ‘verkeerde’ poging visuele ondersteuning krijgen van het juiste antwoord.

Op deze manier wordt een kind niet aan zijn lot over gelaten en krijgt hij instant feedback.

Kiene Klanken: Interactieve houten stempelset
 

Beoordeling

Ervaringen

De kinderen gaan gelijk aan de slag met Kiene klanken! Ze hebben weinig uitleg nodig. Ook het installeren van de app gaat makkelijk, “een kind kan de was doen”. De app ziet er leuk en overzichtelijk uit. Heldere kleuren, duidelijke afbeeldingen. Je kunt gelijk kiezen of je op letter, woord of klank niveau wilt stempelen. Daar zit gelijk een hele mooie opbouw in niveau in.

De stempels

Ook de stempels zijn mooi en stevig. Net zoals bij gewone stempeldozen is het ook hier voor kinderen een toer om de juiste letter te vinden en hem weer op de juiste plek terug te doen. Gelukkig staan de letters ook onder in de doos, zodat de kinderen de juiste plek weer kunnen vinden. Mooi dat er ook in de stempeldoos de indeling lange klank-korte klank-medeklinker is aangehouden, ook zijn de medeklinkers zwart en de klinkers blauw gekleurd. 

Aanpassen

Je kunt als volwassene inloggen in “Instellingen” en daar activiteiten aan en uit schakelen, zodat een kind niet overvraagd wordt of om kinderen gericht te laten oefenen met een activiteit die aansluit bij de les. Kinderen begin groep 3 kunnen uit de voeten met de oefeningen op letterniveau. Het is wel jammer dat het programma enige letterkennis vereist. Voor kinderen die begin groep 3 nog maar een paar letters weten is het programma nog te moeilijk. Ze kunnen alleen de eerste oefening doen, de letters na stempelen, en het vrij stempelen. Het gevaar is dat ze ook juist faalervaringen opdoen omdat ze de andere spelletjes nog niet kunnen. Er worden ook gelijk tweetekenklanken zoals “oe” gevraagd. Het is misschien een idee dat je als leerkracht bij de instellingen kan aangeven bij de eerste oefeningen op letterniveau welke letters gevraagd kunnen worden.

Bij de optie “instellingen” kan je als leerkracht naast activiteiten aan en uitzetten er ook voor  kiezen of er zingend gelezen moet worden of hakkend en plakkend. Dit is heel handig.
Voor kinderen die (bijna) alle letters wel kennen is Kiene klanken een geweldig spel. Het is overzichtelijk, uitdagend en de stempels in combinatie met de tablet vinden ze super! Ik zet het graag in in de klas voor kinderen die bij de start van groep 3 de letters al kennen en het leesproces al wat op gang is gekomen. Zij ervaren door dit spel een mooie uitdaging naast de methode. Een groot pluspunt van het spel is dat het zelfcorrigerend is. Na 3x een fout antwoord doet het programma voor hoe het moet.

Genieten

Heel leuk vind ik zelf de optie om vrij te stempelen, dit daagt de kinderen uit om te kijken wat ze kunnen. Nog een kleine tip: bij het stempelen is het handig om een optie te maken om gelijk het hele veld te wissen. De optie backspace was ook niet gelijk duidelijk. 
Kiene klanken is echt een mooi spel wat aansluit bij het onderwijs én het kind in groep 3. 

 

Reactie van de uitgever:

Wat leuk dat er met zoveel plezier met Kiene Klanken wordt gespeeld. Het is onze ervaring dat kinderen het erg leuk vinden om met de set aan de slag te gaan. Bij jonge kinderen is de fijne motoriek vaak nog niet zo ver ontwikkeld. Dit maakt het schrijven van de letters nog wat lastig, terwijl ze wel heel graag woorden willen maken. Door te stempelen kan het kind laten zien wat het al kan. Bovendien wordt ongemerkt en spelenderwijs veel bij geleerd. We begrijpen dat kinderen die nog niet alle letters kennen sommige spellen lastig vinden. Daarom hebben we bij het ontwikkelen van dit spel een grote diversiteit aan activiteiten bedacht. Zo is er voor ieder kind een geschikt spel te vinden. Bovendien kan de leerkracht instellen welke oefeningen het kind kan spelen. Op deze manier kan het kind vooral positieve ervaringen opdoen met de spellen.

We verwachten dat door het digitaal stempelen ook het “ouderwets”  stempelen weer een flinke impuls krijgt. Daarom hebben we de vergelijkbare set Klasse klanken stempels ontwikkeld. Deze set bestaat uit “echte” stempels en inktkussens met uitwisbare inkt. De werkbladen hiervoor kunnen gratis worden gedownload vanaf de site.

 

Van een ander

Meester Sander heeft ook een review over Kiene klanken gemaakt:

Bestellen

Bestelpagina Kiene klanken

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief