Kiene Cijfers - Interactieve cijferstempels

Gezine Keizer

Gezine Keizer

  >> Kiene Cijfers direct bestellen.

Informatie

Prijs 145.00
Leeftijd Vanaf 4 jaar
Aantal spelers 1 - 2 spelers
Uitgever Educo en Marbotic

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

De houten kist met deksel (24,5 x 29,5 x 4,5 cm) bevat:
24 stempels: 

 • De cijfers 1 t/m 20 
 • 4 rekensymbolen: +, -, = en >. De stempel met > is ook als < te gebruiken.

Op de bodem van de kist staan de symbolen afgedrukt, zodat de stempels makkelijk op de juiste plaats opgeborgen kunnen worden.
De handleiding en een luisterbestand zouden te downloaden moeten zijn op www.educo.com. Ik kan hier wel een Engelse beschrijving vinden, maar geen luisterbestand en geen te downloaden handleiding.

Kiene cijfers - Interactieve stempelset

Beschrijving

Kiene Cijfers is een spel van Educo / Heutink, ontwikkeld in samenwerking met Marbotic en onderdeel van de Connected Learning lijn. 
De houten stempels gebruik je in combinatie met de bijbehorende app op een tablet. Deze app kun je gratis downloaden op een IPad of Android tablet. Bij Android moet je even controleren of jouw tablet geschikt is voor Kiene Cijfers. De stempels hebben geen wifi, bluetooth of batterijen nodig. 

De opdrachten in de app worden ondersteund door beeld en geluid. Er kan gekozen worden uit opdrachten:

 • 1 tot en met 5
 • 1 tot en met 10
 • 10 tot en met 20.

Er worden verschillende tel- en rekenopdrachten aangeboden:

 • Tellen
 • Vergelijken 
 • Splitsen
 • Groeperen
 • Optellen
 • Aftrekken
 • Het missende teken invullen.

Door met een stempel op de tablet te ‘stempelen’ geef je het antwoord. Er klinkt een ‘pling’ als je het goede antwoord geeft. Bij een fout antwoord hoor je ‘plons’ en mag je het opnieuw proberen. Doe je het drie keer fout, dan krijg je hulp. Het antwoord verschijnt dan even in beeld. 

De kinderen kunnen alle oefeningen zelfstandig spelen.

Hier zie je hoe dat eruit ziet:
Kiene cijfers - Voorbeeld

Beoordeling

Met Kiene Cijfers werken kinderen voornamelijk aan de volgende gebieden:

 • Getalbegrip (getallenrij, meer/minder)
 • Optellen en aftrekken tot en met 20
 • Splitsen

Deze gebieden zijn verwoord in de kerndoelen 26 tot en met 29.

Indirect wordt ook geoefend met:

 • Motoriek
 • Oog-handcoördinatie

Doordat je de taal in kunt stellen kun je Kiene Cijfers ook gebruiken om:

 • Getallen in het Engels te oefenen

Het leren van de getallen, van de begrippen erbij, eraf, gelijk aan, meer dan, minder dan, het automatiseren van optellen, aftrekken en splitsen van getallen tot en met 20 – het zijn allemaal vaardigheden die de meeste kinderen alleen onder de knie krijgen als ze veel oefenen en herhalen. Het aanbieden van verschillende werkvormen is daarbij natuurlijk onmisbaar. Kiene Cijfers is een mooie toevoeging aan alle oefeningen die al aangeboden worden in rekenmethodes en andere rekenspellen.
Als leerkracht kun je oefeningen in de app aan- en uitzetten. Zo kun je bijvoorbeeld een kleuter heel eenvoudig laten beginnen door alleen het spel te laten spelen waarbij hoeveelheden tot en met 5 gegroepeerd moeten worden, of waarin de telrij tot en met 5 geoefend wordt. Naarmate een kind meer beheerst, zet je meer spellen aan, of zet je de eenvoudigste oefeningen uit. Jammer overigens dat de 0 niet meedoet in Kiene Cijfers.

Dat het spel gespeeld wordt op een tablet maakt het voor kinderen natuurlijk extra leuk. Daardoor zullen ze gemotiveerd zijn om de oefeningen te doen. 

Heel handig voor de leerkracht is dat de kinderen het spel, na introductie, zelfstandig kunnen spelen. Kinderen hebben wel even uitleg nodig bij de symbolen. Deze worden uitgesproken als erbij (+), eraf (-), gelijk aan (=), groter dan (>) en kleiner dan (<). Vooral de laatste twee symbolen hebben uitleg nodig.

Verder is het spel eenvoudig in gebruik, mede door de kindvriendelijke lay-out van de app, de opdrachten worden zichtbaar getoond én uitgesproken en het spel werkt zelfcorrigerend. Heel fijn dus om in te zetten als extra oefening, als vervanging van een opdracht uit de methode of voor kinderen voor wie het lezen van de opdrachten en het opschrijven van antwoorden een hindernis vormen.

Door de taal in de instellingen van de app op Engels te zetten, kunnen kinderen de getallen in het Engels oefenen. Je kunt het spel ook in hogere groepen inzetten als verrijking voor het oefenen van getallen in vreemde talen: Frans, Vlaams, Spaans, Duits en Chinees.

Kinderen die de oefeningen makkelijk doorlopen, zullen vrij snel uitgekeken zijn op het spel. Bij het uitproberen met mijn zoon van 7 merkte ik dat het hem irriteerde dat elke som uitgebreid uitgesproken werd nadat hij het antwoord gestempeld had. 
Overigens werd er door hem creatief gebruik gemaakt van de stempels toen ik de app nog niet geïnstalleerd had. Niet wetend waar het spel voor diende, ging hij er zelf wat mee verzinnen, zoals ‘raad het getal dat ik in gedachten heb’ en ‘wat is de uitkomst van deze som’ (waarbij hij de goede stempel uit de doos verwijderde, zodat het antwoord ook als som gelegd moest worden).  

Voor kinderen die herhaling bij het (op)tellen en aftrekken van de getallen 1 tot en met 20 goed kunnen gebruiken, is Kiene Cijfers leuk en zinvol materiaal om in de klas te hebben! 

Van een ander

Meester Sander heeft het spel Kiene Cijfers ook getest. Hier zie je zijn ervaringen:

Bestellen

Bestelpagina Kiene Cijfers

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief