EQ- Babbelspel

Korstiaan Karels

Korstiaan Karels - Onderwijsadviseur

  >> EQ- Babbelspel direct bestellen.

Informatie

Prijs 65.00
Leeftijd 7 - 15
Aantal spelers 2 - 8
Uitgever Baert
Speelduur 20 - 60

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

In een kartonnen doos:

 • 1 spelbord
 • 1 dobbelsteen
 • 8 pionnen
 • 8 x 6 beloningsringen
 • 6 x 20 opdrachtkaarten

Beschrijving

Met het EQ-Babbelspel worden kinderen vanaf 7 jaar spelenderwijs geconfronteerd met allerlei verschillende emoties en situaties. Gevoelens worden zo bespreekbaar, kinderen leren zichzelf en elkaar op een andere manier kennen.

De vaardigheden zijn opgesplitst in 6 rubrieken met elk hun eigen kleur. Per rubriek zijn er 20 opdrachtkaarten. Het spel wordt het best gespeeld onder begeleiding en is bedoeld voor 2 spelers tot een hele groep (de doos bevat materiaal voor max 8 spelers) vanaf 7 jaar.

Bij het spelen worden de kaarten met de tekstzijde naast of op het speelbord gelegd. Net als bij ganzenbord gooien de spelers om de beurt met hun dobbelsteen en volgen een route over het bord. Wanneer een speler op een vakje staat, neemt hij een opdracht van die kleur, leest de opdracht hardop voor en beantwoord de vraag. Voorbeelden van opdrachten zijn: 

 • 'Je verliest een spel, hoe voelt dat? (rubriek zelfbeheersing)
 • 'Maak de zin af: Ik hou niet van mensen die...' (rubriek Ik en de anderen)
 • 'Hoe voelt iemand zich die gepest wordt, denk je? (rubriek omgaan met emotie)

De rol van de begeleider bestaat erin om bijkomende vragen te stellen, de andere spelers bij de vraag te betrekken zodat er een gesprek over het onderwerp ontstaat. 

Als de vraag goed beantwoord is, krijgt de speler een belonginsring die over de pion geschoven kan worden. Als de speler zes verschillende kleuren beloningsringen heeft verzameld mag hij naar het einde gaan. Er zijn geen winnaars of verliezers. Het doel van het spel is dat er leerzame gesprekken ontstaan rondom de sociale vaardigheden.

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

In het EQ-Babbelspel komen verschillende ontwikkelingsgebieden aan bod:

 • Morele ontwikkeling.
 • Sociale vaardigheden.
 • Taalontwikkeling.

Dit stevig uitgevoerde spel is heel goed te gebruiken in kleine groepen onder begeleiding van een leerkracht of onderwijsassistent. Zoals gezegd is het doel van het spel dat er leerzame gesprekken ontstaan. De kwaliteit van die gesprekken is erg afhankelijk van de begeleider. Het is van belang om ook richting de spelers de verwachting duidelijk te maken dat het hier niet gaat om winnen of verliezen. Kinderen die competitief zijn ingesteld zouden teleurgesteld kunnen raken. 

De vaardigheden die in het spel aan bod komen zijn: 

 • Empathie: inleven in de gevoelens van een ander
 • Communicatie: Verbale en non-verbale communicatie; spontaan praten over een emo-onderwerp
 • Omgaan met stress/zelfbeheersing: Jezelf onder controle hebben/houden.
 • Zelfbeeld: Hoe zie jij jezelf? Heb je een juist zelfbeeld?
 • Omgaan met emoties: Hoe ga je in (moeilijke) situaties om met positieve of negatieve emoties?
 • Ik en de anderen: Hoe ga je om met anderen en hoe denken anderen over jou

Verder oefenen de spelers in het geven van complimenten en het uitbeelden van emoties. 

Tot slot

Het spel is buitengewoon leerzaam en bruikbaar voor kinderen die hun emotionele woordenschat moeten leren uitbreiden. Het is af te raden om het spel zonder begeleider te spelen. Kinderen hebben dan gauw de neiging om toch het eerst bij het eindpunt te zijn, of zo snel mogelijk alle beloningsringen te verzamelen. Zodra een dergelijke competitie in het spel komt, gaat het ten koste van de kwaliteit van de gesprekken. Het slagen van het spel hangt af van de vaardigheden van de begeleider.

Volgens de handleiding is het spel ook met een groep te spelen, maar er wordt niet vermeld hoe dat georganiseerd kan worden. Er bevindt zich materiaal voor 8 spelers in de doos.

Het EQ-Babbelspel is een goed uitgevoerd en leerzaam spel voor gebruik in bijvoorbeeld kleine sova-groepen. Het spel biedt veel kansen om de taalontwikkeling te stimuleren en kinderen te laten praten over emoties en sociale vaardigheden. 

Bestellen

Bestelpagina EQ- Babbelspel

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief