Via Ligni

Arja Kerpel

Arja Kerpel - Leerkracht en specialist hoogbegaafdheid

Informatie

Prijs 149.00
Leeftijd 4-99
Aantal spelers 2
Uitgever Olifu
Speelduur 20-45 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

Via Ligni bestaat uit:

 • Een groot houten speelbord
 • 20 rode speelstukken
 • 20 zwarte speelstukken
 • Een handleiding

De speelstukken hebben aan één kant gleuven. Dat zijn de weggetjes. Ze kunnen de vorm hebben van kruispunten, bochten of rechte wegen. De speelstukken zijn aan de andere kant glad.

Dit product is helaas niet meer leverbaar.

Beschrijving

Via Ligni is een strategiespel, waarbij je via wegen de speelstukken naar de overkant brengt. Gebruik niet alleen jouw weg, maar ook van de tegenstander! Speel zó, dat jij effectief gebruikt maakt van jouw wegen, maar dat de ander er weinig voordeel bij heeft.

Hoe werkt het precies?

 • Beide spelers plaatsen hun stukken op het speelbord. Dit kan willekeurig, of volgens een strategie. Net wat je afspreekt.
 • Als een speler aan de beurt is, mag hij kiezen wat hij doet:
  • Hij verzet een speelstuk. Een speelstuk verzetten gaat via de weggetjes die op de andere stukken staan. Je kunt een speelstuk niet zomaar vooruit zetten, zoals bij schaken, maar je loopt altijd via weggetjes.
  • Hij draait een speelstuk 90°.
  • Je kunt als extra spelregel toevoegen dat je een speelstuk ook op zijn kop mag draaien. Het is dan een blokkade. Spreek dan wel samen af of je een blokkade ook mag verzetten, of dat je hem dan eerst moet terugdraaien.

Doel van het spel

Het spel kan op twee manieren eindigen, afhankelijk van wat je afspreekt:

 • Wie het eerst een speelstuk naar de overkant heeft gebracht, die heeft gewonnen.
 • Wie het eerst al zijn speelstukken in de achterste drie rijen aan de overkant heeft geplaatst, die wint het spel.

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

Via Ligni is echt een denkspel. Door dit spel stimuleer je met name het strategisch en logisch denken. Je leert om ver vooruit te kijken en te anticiperen op de tegenspeler. Anticiperen wil zeggen: bedenken wat de tegenstander gaat doen, en daar alvast op inspelen. Wees de ander te slim af...

Voor jong én oud

Het is goed voor je hersenen om denkspellen te spelen. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouderen. Neuropsycholoog Margriet Sitskoorn, auteur van ‘Lang leven de hersenen’, geeft aan: 'Een deel van de breinfunctie, zoals het geheugen, vermindert met de leeftijd. Maar daar hoef je je niet bij neer te leggen. Je kunt op elk moment in je leven nieuwe dingen leren en je vaardigheden aanscherpen. Het brein is namelijk plastisch: train je ergens in dan ontstaan er nieuwe netwerken en verbetert de communicatie tussen bepaalde celgroepen. Dat zorgt ervoor dat je, op die vaardigheid, beter presteert.' (Bron: www.denk-spelletjes.nl) Via Ligni is hier erg geschikt voor, want het is voor zowel jong als oud uitdagend. Dat komt omdat je het op verschillende niveaus kunt spelen.

Verschillende niveaus

Als je het spel analyseert, zie je dat je het op verschillende niveaus kunt spelen.

 • Jonge kinderen en beginners zullen vooral op hun eigen weg letten, een snelle weg bouwen en gebruik maken van de wegen van de tegenstander. Hoe langer de weg is, hoe minder zetten je nodig hebt om naar de overkant te komen.
 • Een niveau hoger is dat je jouw weg zó bouwt, dat jij er gemak van hebt en de tegenstander er weinig profijt van heeft. Dat kan door de bochtjes en rechte stukken op een bepaalde manier neer te zetten.
 • Nog een niveau hoger is dat je niet alleen probeert om jouw weg slim te bouwen, maar dat je ook voorkomt dat een ander een handige weg kan aanleggen. Onderbreek wegen en bouw blokkades.
 • Een volgend niveau is dat je probeert om speelstukken van de ander te isoleren en dat je voorkomt dat een ander jouw stukken isoleert. Dat kan alleen als het doel is om álle speelstukken naar de overkant te brengen.

Ervaringen

Mijn ervaringen met het spel zijn erg positief. De kracht van het spel is de eenvoud. Omdat de regels zo eenvoudig zijn, kunnen zelfs kiene kleuters dit spel al spelen. Tegelijk is het ook voor volwassenen leuk.

Tot slot

Via Ligni kan een mooie voorloper op schaken zijn, maar het is ook nog uitdagend voor kinderen die al goed kunnen schaken. Dit spel is - net als dammen en schaken - erg geschikt om competities mee te spelen. Dan heb je natuurlijk wel meerdere spellen nodig. Via Ligni is weer echt een product van Olifu: onverwoestbare kwaliteit. Een spel waar je lang plezier van zult hebben.

Bestellen

Bestelpagina Via Ligni

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief