Twiddler

Arja Kerpel

Arja Kerpel - Leerkracht en specialist hoogbegaafdheid

  >> Twiddler direct bestellen.

Informatie

Prijs 249.00
Leeftijd 8 - 99 jaar
Aantal spelers 1 - 8
Uitgever Olifu
Speelduur 15 - 60 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

In een houten kist:

 • 2 speelborden met 2 cirkels.
 • 2 speelborden met 3 cirkels.
 • Magnetische ovaaltjes in zwart(90x), geel(32x), rood(24x), blauw(12x) en groen(12x).
 • Magnetische driehoekjes in zwart(48x), geel(24x), rood(24x), blauw(12x) en groen(12x).
 • 4 tandwielen.
 • 2 vulelementen.
 • Handleiding met voorbeelden op verschillende niveaus.

Optioneel:

Het is mogelijk om bij Twiddler een opdrachtenmap aan te schaffen. Hierin staan 50 opdrachten op drie niveau's. Bij deze map zit ook een antwoordenmap, waarin de stappen uitgewerkt staan. Deze mapjes kosten samen 69 euro. 

Het is ook mogelijk om een kleinere doos te bestellen, voor 99 euro.

Beschrijving

Twiddler is een denkspel, waarbij je een puzzel oplost door aan cirkelvormige schijven te draaien. Je legt eerst de driehoekjes en ovaaltjes neer in de startpositie van de opdracht. Met behulp van een tandwiel kun je de cirkels draaien. Het doel van het spel is met zo min mogelijk stappen tot de eindpositie te komen.

Je kunt ook zelf nieuwe opdrachten ontwerpen en stap voor stap tekenen op een kopieerblad. Zo kun je anderen aan de slag zetten met jouw opdrachten. 

Twiddler kun je op verschillende manieren kunt spelen:

 • Samen met anderen, ieder een eigen speelbord. Wie het snelst klaar is met een opdracht.
 • Samen met anderen, ieder een eigen speelbord. Wie de opdracht in zo min mogelijk stappen kan. Dit is aardig moeilijk, omdat je dan ook je stappen moet bijhouden. 
 • Alleen spelen kan natuurlijk ook. Dan kun je lekker stoeien met de opdrachten uit de handleiding.
 • Met twaalf kinderen tegelijk: zes kinderen gaan ontwerpen, zes kinderen gaan de puzzels oplossen.
 • Je kunt ook in duo’s laten oplossen, dan komt er een sociaal element bij kijken. Best een uitdaging, samen overleggen met één speelbord.
 • Je kunt ook een ontwerpwedstrijd uitschrijven. Wie maakt een ontwerp dat een mooie beginpositie en een mooie eindpositie heeft, en dat ook nog goed op te lossen is?

Beoordeling

Ontwikkeling

Twiddler is goed voor de ontwikkeling van:

 • Vooruitdenken en strategisch inzicht
 • Ruimtelijke oriëntatie 
 • Fijne motoriek
 • Creativiteit, zowel in denken als in doen
 • Geduld en concentratie 

Ervaringen

Ik heb het spel getest met diverse kinderen van vier tot twaalf jaar. De kinderen van 8 – 12 jaar zaten in de plusklas. Mijn ervaringen:

4-6 jarigen

Als je dit spel op school hebt, is het aan te raden om het een keer mee te nemen naar de kleuterklas. Voor kleuters is dit spel – zoals het de bedoeling is – nog te moeilijk. Maar wat wel erg leuk is: het opvullen van de schijven met een patroon. Door de magneetjes blijft het ontwerp goed zitten. Hier kunnen jonge kinderen lekker creatief mee bezig zijn. Een meisje(4 jaar) waarmee ik het spel testte, heeft op deze manier urenlang gespeeld. Het is helemaal leuk om te zien wat er gebeurt als je aan de schijven draait: je ontwerp verandert!

7/8-jarigen

Slimme kinderen van een jaar of 7/8 kunnen de eenvoudigste opdrachten al uitvoeren. Maar als het niveau hoger wordt, is het al gauw te moeilijk. De kinderen die het spel testten, vonden dat op den duur frustrerend. Ze genoten vooral van het zelf ontwerpen van nieuwe uitdagingen. Ze begonnen dan met een mooie startpositie en ontwierpen een eindpositie. Het lukte hen nog niet zó te ontwerpen dat de eindpositie een mooi figuur was. Het was voor hen echt een uitdaging om het ontwerp te tekenen op het kopieerblad. En het lukte!

9/10-jarigen

Kinderen van een jaar of 10 kunnen opdrachten van meerdere niveaus aan, vooral als ze kien zijn. De kinderen die het spel testten, beten zich vast in de uitdaging. Toen ik na twee lessen vroeg of ze het nog vaker wilden spelen, zeiden ze: Ja! Ik vroeg: ‘Welk cijfer zou je het spel geven?’ Het antwoord: een 8!

11/12-jarigen

Voor kinderen uit groep 7 en 8 is dit spel erg geschikt. Ze kunnen opdrachten van diverse niveaus aan. Ook kunnen ze nieuwe opdrachten ontwerpen met zowel een mooie startpositie als eindpositie. Als je afwisselt tussen spelen en ontwerpen, blijft het erg lang leuk. Vooral de opdrachtenmap is een mooie aanvulling, waar de kinderen lange tijd hun hersens over kunnen breken.

Twiddler is erg geschikt voor meer- en hoogbegaafde kinderen. Waarom?

 • Het is moeilijk en uitdagend.
 • Het sluit aan bij het top-down denken van hoogbegaafde kinderen.
 • Je kunt slimme kinderen op een mooie manier tegen hun grenzen aan laten lopen – en hierop inhaken bij de begeleiding.
 • Je kunt leren volhouden en doorzetten als het niet in één keer lukt.

Twiddler is een product van Olifu, een merk dat staat voor topkwaliteit. Het materiaal is inderdaad kwalitatief goed. Omdat Twiddler inzetbaar is voor verschillende leeftijden, op verschillende manieren én met veel leerlingen tegelijk, kun je jarenlang plezier hebben van dit spel.

 

Reactie van de uitgever:

Olifu Nederland is blij te horen dat Twiddler goed ontvangen is bij kinderen van zoveel verschillende leeftijden en niveau’s. Wij hebben zelfs gemerkt dat het intrigerende spel stiekem ook nog interessant kan zijn voor ouders! 
Olifu Nederland heeft onlangs opdrachtkaarten ontwikkelt voor Twiddler. Hieruit kunnen kinderen kant en klare opdrachten kiezen op drie verschillende niveau’s. Tevens zijn kopieerbladen opgenomen om zelf opdrachten te ontwerpen. Kleuters kunnen met behulp van de kopieerbladen bijvoorbeeld mozaïeken ontwerpen en deze spiegelen.
Graag wijzen wij u ook op Quatrata. Kleuters met ontwikkelingsvoorsprong kunnen Quatrata en Twiddler goed naast elkaar gebruiken. Meer informatie vindt u op olifu.nl.

Bestellen

Bestelpagina Twiddler

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief