Mindset Gesprekskaarten

Arja Kerpel

Arja Kerpel - Leerkracht en specialist hoogbegaafdheid

  >> Mindset Gesprekskaarten direct bestellen.

Informatie

Prijs 19.90
Leeftijd 7 - 12
Aantal spelers 1 - 4
Uitgever Pica
Speelduur 30 minuten

Inhoud

Deze set bestaat uit drie soorten kaarten, die je opeenvolgend kunt gebruiken:

 • Uitleg over leren en mindset / Psycho-educatie (10 blauwe kaarten)
 • Helpende gedachten (10 groene kaarten)
 • Aan de slag met je groeimindset! (24 rode kaarten)

Beschrijving

Mindset, wat is het?

Mindset is het Engelse woord staat voor je overtuiging over intelligentie en kwaliteiten. Deze overtuiging heeft invloed op je gedachten, gevoelens en gedrag.
De grondlegger van de mindsettheorie is Carol Dweck. Zij onderscheid de fixed (vaste) mindset en de growth (groei) mindset:

 • Vaste mindset. Iemand met een vaste mindset gaat ervan uit dat je intelligentie en kwaliteiten vast staan. Dit zorgt ervoor dat hij graag slim wil overkomen. Dat heeft negatieve gevolgen voor onder andere: het leren, de prestaties, het aangaan van uitdagingen, de inzet en het omgaan met kritiek.
 • Groeimindset. Iemand met een groeimindset gaat ervan uit dat je je intelligentie en kwaliteiten verder kunt ontwikkelen. Je kunt groeien door proberen, doorzetten en oefenen. 

Mindsets zijn te veranderen. En dáár zijn de Mindset gesprekskaarten voor bedoeld. Het is mogelijk om bewust te werken aan een groeimindset. Dit doe je in eerste instantie door anders te leren denken: dat het oké is om fouten te maken, dat je van proberen kunt leren en je door oefening steeds beter kunt worden. Je zult dan merken dat je gevoel en je gedrag ook automatisch zullen veranderen. Je denkt niet alleen positiever, maar durft ook meer!

Op de Mindset gesprekskaarten staat uitleg over hoe je hersenen leren, wat je kunt doen wanneer iemand kritiek op je heeft, hoe je positief kunt leren denken, enzovoort. De vragen op de kaarten sporen de leerlingen aan om actief te werken aan een groeimindset.

Een leerkracht, ouders of kindercoach kan het denkproces begeleiden en gericht doorvragen, bijvoorbeeld met uitdaagvragen:

 • Wat is het ergste dat kan gebeuren?
 • Ben je wel aardig voor jezelf?
 • Helpt het als je zo blijf denken?
 • Wat kun je beter denken?

Voorbeeldkaartje 1: Helpende gedachten

Mindset gesprekskaarten Helpende gedachten

Voorbeeldkaartje 2:

 Mindset gesprekskaarten Oefenen

Voorbeeldkaartje 3:

Mindset Gesprekskaarten - Samenwerken

De Mindset gesprekskaarten zijn gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie. Deze therapie gaat ervan uit dat denken, voelen en doen met elkaar samenhangen. Om een voorbeeld te noemen: wanneer je denkt dat je iets niet kunt (denken), zal dit zorgen voor angstige gevoelens (voelen) en zul je een opdracht liever vermijden (doen). 

Cognitieve gedragstherapie - gedachten - gevoelens - gedrag

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

Wat kunnen kinderen leren van de Mindset gesprekskaarten? Ze leren wat de mindsets zijn en werken aan een groeimindset. Bijvoorbeeld:

 • Ze leren dat inzet en doorzetten belangrijk is en dat oefenen ertoe doet.
 • Ze leren over helpende gedachten.
 • Ze leren denken in oplossingen.
 • Leren van fouten.
 • Ze leren omgaan met kritiek.

Tot slot

De Mindset gesprekskaarten zijn mooi vormgegeven; ze hebben een frisse uitstraling. De stevige kaarten zitten in een handig kartonnen doosje. De kaarten hebben een goede basis: de mindsettheorie van Carol Dweck en cognitieve gedragstherapie. De groene kaarten van Helpende gedachten kun je goed combineren met de kaartenset Helpende gedachten. Als je besproken hebt welke gedachten je kunnen helpen, kun je daarvan een kaartje meegeven voor de komende week. 

Elk gesprek valt of staat met goede begeleiding. De Mindset gesprekskaarten geven dus geen garantie, maar zijn wél een handig hulpmiddel om het gesprek vorm te geven. Ik vind het zelf altijd heel prettig om een gesprek te voeren aan de hand van kaartjes, en ik merk dat de plusklasleerlingen dat ook fijn vinden. Deze kaarten ga ik zeker gebruiken!

Bestellen

Bestelpagina Mindset Gesprekskaarten

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief