IQ-Steps

  >> IQ-Steps direct bestellen.

Informatie

Prijs 9.95
Leeftijd 8 - 99
Aantal spelers 1
Uitgever Smart
Speelduur 20 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

In een kartonnen doosje:

  • Een plastic speelbord, tegelijk opbergdoos
  • 8 puzzelstukken
  • Een handleiding met 120 opdrachten op vijf niveaus

Beschrijving

Ben jij klaar voor de volgende stap? Bij IQ-Steps zoek je een oplossing, zodat alle puzzelstukken op het speelbord passen. Gelukt? Dan ben je klaar voor de volgende stap. De uitdagingen worden steeds moeilijker...

Uitleg:

  • Kies een opdracht en plaats de puzzelstukken zoals aangegeven.
  • Probeer alle andere puzzelstukken één voor één in de juiste volgorde op het spelbord te leggen. Je mag geen puzzelstukken samen op het speelbord leggen. Je mag ook niet hoger dan twee lagen stapelen. Puzzelstukken kunnen elkaar overlappen, maar mogen nooit voorbij de rand van het spelbord uitsteken.
  • Er is slecht één mogelijke oplossing voor elk van de 120 opdrachten. Die kun je vinden achterin de handleiding. De cijfers geven de volgorde aan waarin de puzzelstukken op het spelbord moeten geplaatst worden. Als twee puzzelstukken hetzelfde cijfer hebben, maakt het niet uit in welke volgorde je ze op het spelbord plaatst.

Bij IQ-Steps is het zoeken van de juiste volgorde waarin de puzzelstukken horen, een belangrijk onderdeel van het spel. Dit geldt niet alleen tijdens het oplossen van de puzzels, maar ook tijdens het klaarleggen van een opdracht.

IQ-steps is één van de soorten uit de serie IQ-spellen van Smart.

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

Het spel IQ-Steps stimuleert de volgende ontwikkelingsgebieden:

  • Logisch denken
  • Strategie
  • Visuele en ruimtelijke waarneming
  • Geduld en doorzettingsvermogen

Omdat IQ-Steps zo moeilijk is en doorgaans niet in één keer lukt, is het een goede oefening in geduld en doorzettingsvermogen. Voor intelligente kinderen, bij wie alles meestal vanzelf lukt, is dit spelletje een hele uitdaging.

Differentiatie

IQ-Steps kun je op vijf niveaus spelen: Starter, Junior, Expert, Master en Wizard. Het Starter-niveau is erg makkelijk. Dat is vooral een vingeroefening: welke vorm hebben de stukken, hoe leg je ze handig neer? Bij dit niveau staan er meestal zes puzzelstukken voorgedaan op het voorbeeld, en hoef je er nog maar twee zelf te puzzelen. Bij het Junior-niveau is het al snel moeilijker. Het niveau loopt steeds verder op, bij Wizard staan er nog maar twee of drie puzzelstukken op het voorbeeld. Ongelooflijk moeilijk!

Tot slot

De vormgeving van IQ-Steps is wat abstract. Als ik meer denkspellen klaarzet om uit te kiezen, dan kiezen de leerlingen toch eerder een mooi vormgegeven spel, dat tot de verbeelding spreekt. Zoals Troy. Een voordeel van dit spel is dat je de oplossingen niet makkelijk kunt onthouden. Daardoor scoort het hoog op herspeelbaarheid. Een pluspunt vind ik dat het een compact spelletje is, het is handig mee te nemen als reisspel. Wat je in ieder geval kan zeggen: IQ-Steps is echt een spelletje voor bollebozen, voor wie het niet moeilijk genoeg kan.

Bestellen

Bestelpagina IQ-Steps

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief