Robotami Mechanic

Corine Haase

Corine Haase - Leerkracht basisonderwijs

  >> Robotami Mechanic direct bestellen.

Informatie

Prijs 59.95
Leeftijd 7+
Aantal spelers 1-4
Uitgever JHKrook Nederland - Robotron
Speelduur Circa 45 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

  •   Handleiding (Engels)
  •   Handleiding (Nederlands, verkorte versie)
  •   Bouwonderdelen + motor

Alles is verpakt in kartonnen doos met vakjes, bouwstenen verpakt in hersluitbare plastic zakjes.

Beschrijving

Een set bestaande uit diverse bouwblokjes waarmee je volgens eigen creativiteit maar ook met behulp van de uitgebreide handleiding modellen kunt bouwen. Met batterijen kun je een motor aandrijven die in allerlei bouwsels verschillende functies kan hebben. Robotami omschrijft zichzelf als ‘Play to create’ en ‘Creative and educational’.

Robotami Mechanic is onderdeel van een serie Robotica (in moeilijkheid oplopend):

- Robotami Mechanic
- Robotami Smart
- Robotami Creative
- Robotami Intelligent

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

Robotron volgt de principes van STEAM, dat staat voor

  • Science,
  • Technology,
  • Engineering,
  • Arts en
  • Mathematics.

Het gaat niet alleen om technisch begrip, maar zeker ook om het design van nieuwe ontwerpen. Deze principes matchen ook goed met de 21e-eeuwse-vaardigheden, waar o.a. Robotica een niet onbelangrijke plaats inneemt.

Ervaringen

De foto’s van de voorbeelden op de verpakking van Robotami Mechanic nodigen kinderen uit om aan de slag te gaan. ‘Wauw, kunnen we dat maken? Rijdt ie echt?’ Met de duidelijke handleiding en handig gesorteerde blokjes en ‘klikschroefjes’ in de doos is het ook een kwestie van ‘plaatjes volgen’. Robotami Mechanic zal vooral kinderen aanspreken die interesse hebben techniek en ervan houden om zelf dingen te bouwen. De onderdelen klikken goed in elkaar en zijn ook makkelijk te demonteren met de speciale ‘dissaymbly-tool’. De modellen bieden veel diversiteit, zo kan er niet alleen een auto en een echt werkende grijparm nagebouwd worden, maar ook bijvoorbeeld een katapult. En wat te denken van Don Quixote op z’n paard?

In de handleiding staan niet alleen tal van ideeën om na te bouwen, maar is vooral ook veel aandacht voor de werking van techniek en de achtergrond daarbij. Wetenschappelijke principes worden met behulp van tekeningen uitgelegd, er komen heel wat leuke feitjes uit de geschiedenis voorbij en de vele (verwerkings)vragen zet de kinderen aan het denken. Dit maakt het materiaal heel geschikt om bijvoorbeeld in te zetten in een Plusklas, mits de leerling ook goed Engels beheerst of hierin goede begeleiding krijgt. Hoewel Robotami Mechanic talloze mogelijkheden biedt voor creatieve technici, is het advies eerst enkele modellen stap-voor-stap te maken, alvorens eigen ideeën te ontwerpen. Zo verkennen de leerlingen de mogelijkheden van het materiaal goed en kunnen ze alles later beter toepassen. Ze heten in de handleiding ‘warming-ups’.

Robotami Mechanic

Bij het gebruik van de motoris het aan te raden om degelijke AAA-batterijen gebruiken, anders werkt de motor traag of reageert hij niet.Het is niet geheel duidelijk voor welke leeftijd Robotami Mechanic geschikt is. Op de doos staat 7+, in de Engelse handleiding hanteert men een leeftijd van 6 jaar en in de verkorte handleiding houdt men 8 jaar aan. Het is een kwestie van uitproberen, maar het is aan te raden het materiaal onder begeleiding aan te bieden vanaf groep 4 en zelfstandig vanaf ongeveer groep 6. Ook in hogere groepen is het materiaal nog uitdagend genoeg.

Duidelijk is in ieder geval dat kinderen echt een kick krijgen als hun bouwsel werkt en bijvoorbeeld voor- én achteruit kan rijden! Ook het demonteren met de speciale tool vinden veel kinderen leuk; het is daarbij handig de materialen gelijk weer te sorteren en op te bergen. Ook is het aan te raden om bijvoorbeeld op een dienblad te werken, zo raken kleine onderdelen minder snel kwijt en is er tijdens het werken goed overzicht. En bij het uit elkaar halen van je bouwsel met de speciale ‘tool’, krijg je alweer zin aan het volgende project te beginnen! En als het echt ‘smaakt naar meer’, dan is de aanschaf van Robotami Smart en/of Robotami Creative een goed idee.

Bestellen

Bestelpagina Robotami Mechanic

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief