Kerby: Stoepranden

Arja Kerpel

Arja Kerpel - Leerkracht en specialist hoogbegaafdheid

  >> Kerby Stoepranden direct bestellen.

Informatie

Prijs 35.95
Leeftijd 7+
Aantal spelers 2
Uitgever Kerby via Op zijn plek
Speelduur 30 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

Deze recensie gaat over:

 • Kerby stoeprand blauw (2x). Ze zijn per stuk € 35,95. Je kunt al stoepranden met één stoeprand, als je het combineert met een bestaande stoeprand. Als je wilt stoepranden op een willekeurige plek - zoals een grasveld - dan heb je er twee nodig. Let daarop bij het bestellen; ze gaan per stuk.
 • Kerby bal. € 8,50. 

De stoepranden en ballen zijn te bestellen in de kleuren blauw, limegroen, roze en oranje.

Beschrijving

Stoepranden... wie kent het niet van vroeger, toen de straten nog rustig waren? Door de toenemende drukte waren er steeds minder plekken waar kinderen dit veilig konden spelen, en daardoor is het bijna in de vergetelheid geraakt.Maar nu is er stoepranden 2.0: een veilige variant. Want veiligheid, dat gaat voor alles. Met deze Kerby stoeprand kun je dit spel weer fijn spelen.

Uitleg

Dat je bij stoepranden de bal op de rand wilt laten ketsen, dát is algemeen bekend. Maar hoe zijn de regels ook al weer? Hieronder staan afbeeldingen uit de handleiding, de tekst heb ik voor de leesbaarheid even overgenomen: 

 • Doel van het spel: de bal op de rand laten ketsen zodat hij terugstuitert of rolt.
 • Winnaar: wie het eerst 15 punten heeft, met 2 punten verschil. Een wedstrijd duurt 8 minuten, als dan geen van beide bij de 15 is, wint degene met de meeste punten.
 • De afstand tussen de Kerby's is 4 meter.

Hoe speel je het spel?

 • Spelers spelen om de beurt, zolang de bal niet terugstuitert of terugrolt. 
 • De tegenstander mag niet vóór de Kerby komen. Bij een duidelijk mislukte worp mag hij de bal pakken.
 • Als de bal de Kerby aan de overkant raakt en terugrolt of stuitert naar zijn eigen helft, krijgt de speler 1 punt en mag hij nog een keer gooien.
 • Als de bal de Kerby aan de overkant raakt en terugkomt door de lucht, dan mag de speler hem proberen te vangen, vanaf zijn Kerby of zijn eigen helft. Lukt dat, dan krijgt hij 2 punten én mag hij vanaf de vangplek nog een keer gooien. Maar... gooien vanaf de straat is niet zonder risico. Je kunt dan afgegooid worden, en dan verlies je ál je punten! De tegenstander mag bij een mislukte worp namelijk snel de bal pakken, en gooien zolang de speler nog in het veld loopt. Je mag niet afgooien op het hoofd. Het heeft geen zin om de bal te vangen die de tegenstander dan gooit, want als je vangt ben je alsnog geraakt en dus je punten kwijt.
 • Een speler mag niet vaker dan drie keer achter elkaar gooien.

Kerby - spelregels stoepranden

Kerby -spelregels stoepranden punten

Kerby stoepranden puntentelling

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

Kerby stoepranden is een fijne sport, waarbij kinderen in de buitenlucht zijn en bewegen. Naast alle gezondheidsvoordelen is het ook goed voor hun ontwikkeling:

 • Grove motoriek. Door dit balspel leren kinderen goed werpen en vangen. 
 • Samen spelen. Bij samen een spel spelen komt veel kijken. Zoals omgaan met regelspel, afstemmen op de ander en je houden aan afspraken.
 • Omgaan met competitie. Winnen is leuk, maar... er is altijd ook een verliezer. Hoe ga je daar mee om, en hoe speel je sportief? 

Ervaringen

Deze Kerby heb ik getest met kinderen van 7 tot 10 jaar. Ze kenden het spel eerst nog niet, maar de regels zijn vrij eenvoudig. Als je als een volwassene met een kind speelt, is het ook al wel vanaf zes jaar te spelen. Er zit geen maximum leeftijd aan, het blijft leuk zolang de spelers aan elkaar gewaagd zijn. Officieel moet de afstand vier meter zijn, maar wij zetten ze op het gevoel op ongeveer die afstand. Voor de jongste kinderen was dat nog best lastig, daarom oefende ik soms eerst een poosje met de Kerby's dicht bij elkaar, zodat ze een paar succeservaringen op deden. Verder is het vooral een kwestie van oefenen. 

Deze set is geschikt voor zowel op school als thuis. Bij aanschaf voor thuis is het wel handig om te realiseren dat hij een aardig plekje inneemt in de schuur. 

Tot slot

Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt dat kinderen steeds minder buitenspelen. Van de 1,2 miljoen basisschool kinderen spelen er 1 miljoen niet dagelijks buiten. Hoog tijd voor verandering. Een aantal jaar geleden las ik een artikel over binnen- en buitenspelen, en toen viel bij mij ook het kwartje: ik kan wel wíllen dat ze meer buitenspelen, maar wat geven we de kinderen cadeau voor hun verjaardag? Dat is toch vaak vooral binnenspeelgoed. Als je wilt dat kinderen meer buitenspelen, is het wel aardig om eens te kijken naar de balans tussen binnen- en buitenspeelgoed. Zoek je iets voor buiten én voor twee spelers, dan is Kerby echt een aanrader. En als je er heel handig in bent en/of leuke trucjes kent, kun je zelfs meedoen met het jaarlijkse NK Stoepranden van Jantje Beton. Go!

Bestellen

Bestelpagina Kerby Stoepranden

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief