Pro-Bot

Arja Kerpel

Arja Kerpel - Leerkracht en specialist hoogbegaafdheid

  >> Pro-Bot direct bestellen.

Informatie

Prijs 139.00
Leeftijd 7 - 11 jaar
Aantal spelers 1 of 2
Uitgever DO-IT@School
Speelduur 15 - 30 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

In de doos zit:

  • De Pro-Bot
  • Stickers om op de Pro-Bot te plakken
  • Een USB-kabel voor het opladen
  • Een knoopcelbatterij voor geheugen
  • Een Engelstalige handleiding met voorbeelden

Beschrijving

De Pro-Bot is een gele vloerrobot in de vorm van een auto. Het is de logische opvolger van de Bee-Bot en Blue-Bot en de voorganger van de Ino-Bot.

De Pro-Bot kan tot 200 stappen onthouden. Hij is op drie manieren te programmeren:

  • Met de pijltjestoetsen
  • Met de nummertoetsen, waardoor je complexere routes kunt programmeren.
  • Met aanvullende software. Deze software moet je er los bij bestellen.

De Pro-Bot bevat verschillende sensoren:

  • Een voelsensor
  • Een lichtsensor
  • Een geluidsensor

Drie bijzonderheden van de Pro-Bot zijn:

  • Hij heeft een LCD-scherm, zodat je kunt zien wat je geprogrammeerd hebt.
  • Hij heeft een pennenhouder, zodat je een tekening kunt programmeren.
  • Hij heeft vier contactpunten voor K'NEX.

Een handig overzicht van elk element van de Pro-Bot vind je hier. Daar staan ook enkele voorbeeldopdrachten bij.

Voorbeeldopdrachten

In de Engelstalige handleiding staan enkele voorbeeldopdrachten. Een Nederlandstalige vertaling met uitbreidingen daarvan vind je hier.

Je kunt de Pro-Bot ook goed inzetten in de rekenles. Enkele voorbeelden:

  • Meten. Maak een rechthoek met zijden van 20 en 10 centimeter. Of: maak de letter F, waarbij de lengte 30 centimeter is. Ik heb ze een letter laten schrijven (zie afbeelding hieronder.). Een eenvoudige opdracht hierbij zou kunnen zijn: hoeveel centimeter is de letter bij elkaar? Een moeilijkere opdracht: Maak ronde bochten.
  • Hoeken berekenen. Als je een driehoek programmeert, hoe groot moeten de hoeken dan zijn? Daar komt rekenwerk bij kijken... Het is handig om een geodriehoek en een liniaal bij de hand te hebben. 
  • Figuren uitvoeren en ontwerpen. In de handleiding en de voorbeelddocumentjes staan voorbeeldfiguren. Als je deze codes invoert, krijg je gegarandeerd een mooi resultaat. Het meest leerzaam is zelf figuren ontwerpen. Hieronder zie je een voorbeeld:

Probot

Probot

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

Wat leren kinderen als ze met een Pro-Bot aan de slag gaan? 

  • Programmeren en logisch denken. Met de Pro-Bot leren ze de basisprincipes van het programmeren. Programmeren doet een beroep op het logisch denken. Één van de 21st century skills – dit zijn een aantal algemene competenties die belangrijk zijn in de huidige kennis- en netwerksamenleving - is computational thinking. Dat is precies wat kinderen oefenen als ze programmeren.
  • Rekenen. Kinderen gaan onder andere aan de slag met meten, hoeken berekenen, vermenigvuldigen.
  • Creativiteit. Kinderen kunnen bij het ontwerpen hun creativiteit kwijt, met name bij het tekenen.
  • Nauwkeurig werken. Werken met de Pro-Bot komt heel precies; als je iets verkeerd programmeert botst hij ergens tegenaan, of komt de tekening er anders uit te zien. 
  • Probleemoplossend vermogen. Kinderen leren ook ‘debuggen’, ze zien wat misgaat en kijken in het script wat er dan anders moet.

Ervaringen

Bij het uitpakken is het eerst even uitvogelen: hoe werkt hij precies? Een Nederlandstalige handleiding zou handig zijn. Maar de basisdingen, daar kom je best snel uit. De kinderen vinden het erg leuk dat de Pro-Bot eruit ziet als een auto: een aansprekende vormgeving. Ze gaan er ook erg enthousiast mee aan de slag. Ik heb hem getest in de groepen 5 - 8. Mijn ervaringen zijn positief. De jongere kinderen gebruiken hem op dezelfde manier als de Bee-Bot: met behulp van de pijltjestoetsen. Zij zijn er vooral verkennend mee bezig: als ik dit doe, waar komt hij dan uit?

Oudere leerlingen gaan vanzelf al aan de slag met het maken van een parcours (bijvoorbeeld met Kapla) en ze gaan daarna dan gericht programmeren. Ook leuk: een garage maken van een schoenendoos; en hem dan erin laten programmeren. Zulke opdrachten, daar komen ze gauw uit. Maar... de Pro-Bot kan nog meer. Er zitten voorgeprogrammeerde procedures in, onder de knop 'Proc'. En met de repeat-knop kun je stappen herhalen. Bijvoorbeeld drie keer vooruit. Niet elke leerling ontdekt dit vanzelf; daarom is het goed dat de leerkracht hierin diepgang stimuleert. Ook is het zinvol om gerichte opdrachten te geven, bijvoorbeeld: Teken de letter K. Kinderen proberen, komen erachter wat er fout gaat, verbeteren dat... en zo leren ze gelijk debuggen

Bij de Pro-Bot zijn ook stiften verkrijgbaar. Ik had ze niet tot mijn beschikking, daardoor is de bloem nét niet helemaal geworden zoals hij hoort. Het is aan te raden om deze stiften te gebruiken, want ze passen precies en dat werkt het prettigst.

De Pro-Bot maakt wel redelijk wat geluid; in een stil lokaal valt dat op. Maar als iedereen in groepjes aan het werk is, valt het weg. De kinderen vinden het ook erg leuk om de Pro-Bot in een donkere ruimte te laten rijden met de lichten aan.

Conclusie

De Pro-Bot past goed in het lijn van robots voor de basisschool: Bee-Bot, Blue-Bot, Pro-Bot en InO-Bot. Wat ik erg goed vind aan de Pro-Bot, is de Repeat-knop. Zo legt de Pro-Bot de verbinding naar herhaalblokken / lussen bij het programmeren. Dat vind ik echt een meerwaarde. Ze leren dan denken als een programmeur: zo kort mogelijk; met zo min mogelijk code. Ook het overzichtsscherm is fijn; dat helpt kinderen bij het debuggen. Hij is eenvoudiger te bedienen dan de InO-Bot; het is een mooie voorbereiding op het werken met de Ino-Bot. Wat leeftijd betreft zou ik de midden- en bovenbouw adviseren. Jongere kinderen kunnen al wel met de pijltjestoetsen, maar dan kun je net zo goed de - veel goedkopere - Bee-Bot aanschaffen. De meerwaarde van de Pro-Bot zit hem juist in de extra functies, dus dan zou ik ze gebruiken met kinderen die in staat zijn om te werken met deze functies. Dan komt de Pro-Bot het best tot zijn recht. 

Bestellen

Bestelpagina Pro-Bot

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief