Scratch Rainbow Matrix en Scratch Controller

Liesbeth Simonse

Liesbeth Simonse - Groepsleerkracht

  >> Scratch Rainbow Matrix en Scratch Controller direct bestellen.

Informatie

Prijs 114.95
Leeftijd Vanaf groep 4
Aantal spelers 1
Uitgever B-Bot.nl
Speelduur N.v.t.

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

Deze recensie gaat over:

Scratch Rainbow Matrix

Scratch Controller

Beiden zitten in een klein doosje.

Het doosje bevat naast de device ook een Userguide en een bijbehorende USB-kabel.

Beiden zijn ook als een set te koop, dan kost het 114,95 euro.

Beschrijving

Scratch Rainbow Matrix

De Scratch Rainbow Matrix is ontworpen met de echte wereld in gedachten. De Matrix heeft 64 individuele RGB’s die je allemaal kunt inschakelen. Hierdoor kun je iedere kleur en helderheid weergeven. Welke stappen moet je volgen?

 1. Stop eenvoudig de stekker in het apparaat.
 2. Download de handige software.
 3. Begin met programmeren.

Dit product is een mooie koppeling naar de echte wereld. Je leert over de werking van pixels en hoe pixels ervoor zorgen dat televisie- en computerschermen scherp beeld kunnen leveren. 

De Scratch Rainbow Matrix kan samen met de Scratch Controller gebruikt worden. 

Scratch Controller

De Scratch Controller is een invoerapparaat, dat je kunt gebruiken als alternatief van een toetsenbord of de muis. Het is speciaal ontworpen voor het gebruik van de populaire Scratch-programmeertaal. Leerlingen kunnen daarmee een eigen spel ontwerpen en besturen met de Scratch Controller.

Je kunt de Scratch Controller aansluiten op de Scratch Rainbow Matrix. Als kinderen bijvoorbeeld een slangengame ontwerpen, dan kunnen zij die met de Scratch Controller besturen en afspelen op de Scratch Rainbow Matrix.

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

Door het gebruik van de Scratch Rainbow Matrix en de Scratch Controller ontwikkelen kinderen:

 • Ze leren Scratch-programmeervaardigheden, zoals programmeren en debuggen.
 • Ze leren over programmeertalen en technologie.
 • Ze leren leuke en uitdagende activiteiten creëren.

Ervaringen

Aan de slag

In de Userguide staat welke programma’s er gedownload kunnen worden om de devices te gebruiken. Maar daarna is het niet duidelijk wat je er mee kunt doen. Je moet zelf uitvinden dat er bij de downloads een Teacherguide te vinden is, met een handleiding om met het materiaal te leren werken. Aan te bevelen is om de Userguide uit te breiden met de beschrijving zoals die op de website staat van B-bot , mét daarbij de opmerking dat je de Teacherguide kunt downloaden vanaf de website.

De opdrachten

Eenmaal gevonden leren de leerlingen programmeren met behulp van de Scratch Rainbow Matrix en de Scratch Controller. De opdrachten zijn duidelijk en volgen elkaar goed op. Een kind van groep 6 kan de opdrachten uitvoeren. Hij vertaalt het met behulp een vertaalprogramma en weet wat de bedoeling is. Een aanbeveling voor de uitgever is wel om de Teacher guide te vertalen naar het Nederlands zodat het toegankelijker is. In de Teacherguide staat dat de materialen te gebruiken zijn voor kinderen vanaf groep 4, maar naar mijn ervaring is dat erg jong. Zelf zou ik minimaal groep 6/7 aanbevelen, maar dan moeten de kinderen er echt gemotiveerd voor zijn en genoeg basisvaardigheden hebben met programmeren. Op de website staat ook vermeld dat kennis van Scratch een vereiste is.

Pluspunten

 • De materialen zien er mooi en strak uit. Kleurige look.
 • Het is leerzaam. De leerlingen leren heel veel over de programmeertaal en technologie.
 • De Scratch Controller biedt een eenvoudige manier om het gebruik van Scratch uit te breiden. Het slanke maar robuuste ontwerp zorgt ervoor dat dit het perfecte alternatief is voor het gebruik van een toetsenbord of muis in Scratch. 

Minpunt

De Teacherguide biedt weinig mogelijkheden wat betreft creativiteit en uitdaging. De leerling wordt aan de hand genomen om door middel van opdrachten het materiaal te leren kennen, en daar blijft het bij. De aanbeveling is om meer open opdrachten te geven. Dat kan in de Teacherguide, maar ook door bijvoorbeeld een aanvulling op de Teacherguide te maken met verdere toepassingen en opdrachten die leiden tot een spel zoals Snake of Pong. Deze suggesties staan wel in de handleiding, maar het is voor kinderen te moeilijk om vanuit het niets een spel te maken. Dat zou MBO-niveau zijn. Zoals het nu is, doorloopt het kind de Teacherguide, maar daar blijft het dan bij. Met meer goede, uitdagende opdrachten valt er veel meer uit te halen. Het materiaal zelf is daar uitermate geschikt voor.

Kerndoelen

Door het ontwikkelen van aanvullende opdrachten die ook de koppeling maken naar de echte wereld, kun je met de Scratch Rainbow Matrix en de Scratch Controller goed werken aan de SLO doelen, met name kerndoel 44 en 45:

 • Doel 44: De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.
 • Doel 45 De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren.

Tot slot

Het is goed, duidelijk materiaal waarmee kinderen veel kennis en ervaring opdoen op het gebied van programmeertaal en technologie. Het zou mooi zijn als de Userguide aantrekkelijker wordt gemaakt en de Teacherguide meer open opdrachten en vervolgopdrachten krijgt. Het materiaal heeft mogelijkheden genoeg in zich. Dan kunnen leerlingen er nog veel langer mee werken. De kinderen hebben er van genoten om met de Scratch Rainbow Matrix en de Scratch Controller te werken. Één leerling riep enthousiast uit: nu weet ik hoe de X-box werkt en kan ik zelf Fifa 16 maken!

Bestellen

Bestelpagina Scratch Rainbow Matrix en Scratch Controller

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief