Domino bouwset

Otto Zwolsman

Otto Zwolsman - Groepsleerkracht en rekenspecialist

  >> Domino bouwset direct bestellen.

Informatie

Prijs 110.44
Leeftijd 4 - 12 jaar
Aantal spelers 1 - 4 spelers
Uitgever Heutink
Speelduur Onbeperkt

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

Het Domino bouwset bestaat uit

 • 500 dominostenen
 • 4 trapjes
 • 3 draaideuren
 • Een knikkerbaan (als startpunt)
 • Een molen
 • 10 bouwblokken
 • 2 buffers
 • 2 bellen

Beschrijving

Het spel Domino is een duurzaam spel met talloze variatie mogelijkheden. Je bouwt een parcours en wanneer dit helemaal af is laat je de knikker van de knikkerbaan rollen en als het goed is worden alle dominostenen één voor één omver gestoten. Het spel kent talloze variaties, wat je zelf maar wilt. Door de diverse attributen kan je het spel uitdagend maken.  

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

Bij het spel Domino bouwset worden er veel ontwikkelingsgebieden aangestipt. Zoals de fijne motoriek, het samenwerken, inschattingsvermogen en creativiteit.

 • Fijne motoriek. Zo kan je denken aan de fijne motoriek waarmee je geconcentreerd alle dominostenen naast elkaar neer zet zonder dat de rij in één keer weer omvalt.
 • SamenwerkenDaarnaast kan dit spel uitstekend samen gespeeld worden. Het mooie is dat elk kind zijn eigen onderdeel kan bouwen en toch moet samen werken zodat het uiteindelijk één parcours wordt. 
 • Inschattingsvermogen. Ook is het inschattingsvermogen een belangrijk onderdeel. Van de spelers wordt de juiste inschatting gemaakt op welke afstand de dominostenen moeten staan om precies elkaar om te kunnen tikken.
 • Creativiteit. Daarnaast kunnen ze al hun creativiteit kwijt om allerlei weggetjes te bouwen maar moet het wel precies op de goede plek uitkomen zodat het één geheel wordt.

Uitdaging

Een introductie heeft Domino niet nodig, elk kind weet wat je moet doen met dominostenen. De uitdaging ligt er voor elk kind om zo mogelijk alle (500!) dominostenen te gebruiken voor het hele parcours. Ik schrijf uitdaging en dan bedoel ik dat ook. Niet voor niets komt dit spel als één van de eerste spellen uit de kast om te spelen. Het liefst een uur lang samen overleggen hoe te moeten bouwen, buffers inbouwen, inschatten hoe het in elkaar past en uitproberen of het werkt wat ze bedacht hadden.

Motoriek

Kinderen die motorisch minder handig zijn geven wellicht het wat eerder op als het steeds mislukt. Toch merk ik aan deze kinderen dat het spel blijft trekken en dat zij een volgende keer alsnog het spel weer gaan spelen.

Het mooie van dit spel is dat elke speler aan het spelen is en je niet op elkaars beurt hoeft te wachten, terwijl je toch sámen het spel speelt. Wat voor veel kinderen dan minder aantrekkelijk is, is dat ze aan het eind alles weer moeten opruimen. Wanneer dit netjes, geordend gebeurt, past alles in de doos.

Omdat uit onderzoek is gebleken dat een niet goed ontwikkelde motoriek negatief werkt voor prestaties van het kind. Dan lijkt het me een aanrader om het Domino bouwset aan te schaffen. Voor de spelers is het een leuk (ont)spannend spel om te spelen en daarnaast wordt er gewerkt aan verschillende ontwikkelingsgebieden.

Tot slot

Triggert zo’n Domino spel jou ook? Hoe spannend is het om de dominostenen neer te zetten zonder dat alles meteen omvalt. Nee, je kan er niet om heen: Heutink heeft een prachtig spel op de markt gebracht. Het is geschikt voor school én thuis. Domino gaat jaren mee en is van speelplezier verzekerd.

 

Reactie van de uitgever:

Het mooie van dit dominospel is dat je het in kunt zetten voor kinderen in diverse leeftijden en op allerlei niveaus. Ook de “Plusleerlingen” kunnen hier veel uitdaging aan beleven. Geef hen dan wel gerichte opdrachten waar je bijvoorbeeld een tijdsfactor aan koppelt: “Lukt het je om een knikkerbaan te maken waarbij de knikker een route aflegt in 15 seconden?” Wanneer deze opdracht is uitgevoerd kan een vervolgopdracht zijn: “Lukt het je om de knikker dezelfde route te laten afleggen in 10 seconden of minder?”. Hiermee wordt het onderzoekend leren flink gestimuleerd.

Bestellen

Bestelpagina Domino bouwset

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief