Bee-Bot

Otto Zwolsman

Otto Zwolsman - Groepsleerkracht en rekenspecialist

  >> Bee-Bot direct bestellen.

Informatie

Prijs 79.00
Leeftijd 4 - 12 jaar
Aantal spelers 2 - 4 spelers
Uitgever DO-IT@School
Speelduur 15 - 30 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

 • Bee-Bot
 • Een USB-kabel geleverd om de Bee-Bot op te laden via een USB-poort.
 • Optioneel: los van de Bee-Bot zijn diverse soorten matten te bestellen waarop de Bee-Bot zijn weg kan gaan.

Bee-bot, de speelse robot die kinderen leert programmeren.

Beschrijving

De Bee-Bot is een handzame robot die je een bepaalde route kan laten lopen. De naam Bee-Bot verwijst naar een robot in de vorm en kleuren van een bij.

Als je de Bee-Bot op de mat plaatst programmeer je vooraf welke route de Bee-Bot gaat lopen. Dat kan door middel van de knopjes. Op de bovenzijde van het robotje bevinden zich de volgende knopjes:

 • Voor- en achteruit,
 • Links- en rechtsaf,
 • ‘GO’ (om de Bee-Bot te laten lopen)
 • X om de voorgeprogrammeerde route te wissen en een pauzeteken om tijdens de route de Bee-Bot even te laten pauzeren.

Aan de onderzijde zit de aan/uit knop wat betreft de Bee-Bot. Daarnaast is er een knopje om het geluid aan of uit te zetten.

Om te programmeren moet het kind zich goed verplaatsen in de Bee-Bot. Want als je 2 keer naar rechts achter elkaar gaat, dan draait de Bee-Bot om zijn eigen as en staat hij ineens de andere kant op. Bee-Bot kan tot maximaal 40 stappen onthouden.

Als de Bee-Bot aan het einde van de route is, knipperen de ogen (door middel van lampjes) en maakt hij het geluid wat klinkt als ‘bestemming bereikt’. Daarna moet de route worden gewist door de X-knop in te duwen. Wanneer je dit niet doet en opnieuw op GO klikt, start de Bee-Bot dezelfde route opnieuw.

Speelmatten

Je kunt de Bee-Bot los gebruiken, maar er zijn ook diverse speelmatten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld:

 • Lettermat; hierop staan de letters van het alfabet
 • Boerderijmat
 • Euromat
 • Straatmat
 • Vormen/kleuren mat
 • Schateiland mat

bee-bot, b-bot, lettermat, b-bot De lettermat

Bij het zien van zo'n mat borrelen de ideeen als vanzelf op. Om een voorbeeld te noemen; Bij de lettermat kun je de leerlingen de volgende opdracht meegeven: Laat de Bee-Bot naar de eerste letter van je naam gaan, daarna naar de tweede, etc. Totdat Bee-Bot op elke letter van jouw naam is gestopt.

Er is ook een mat te verkrijgen die doorzichtig is. Deze is op bijvoorbeeld een grote wereldkaart te leggen van de wereld en je kunt de leerlingen de opdracht geven om de Bee-Bot naar een bepaald werelddeel te laten lopen.

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

De opdrachten met de Bee-Bot dragen bij aan oplossingsgericht denken, logisch beredeneren, zich verplaatsen op een bepaalde plek en daarvanuit verder denken. Door de Bee-Bot een opdracht te geven gaan de kinderen vooraf een plan bedenken, deze wordt uitgevoerd en vervolgens wordt er geëvalueerd of de Bee-Bot op de juiste plaats van bestemming is aangekomen.

Leren programmeren sluit goed aan bij de 21st-century skills, zoals computational thinking. Waarom is computational thinking goed om te leren? Dat zie je in het volgende filmpje.

De toegenomen aandacht voor programmeren heeft inmiddels gezorgd voor een leerlijn programmeren. Leren programmeren is dus zeker zinvol, en de Bee-Bot kan hier een handig hulpmiddel bij zijn.

Tot slot

De Bee-Bot is geschikt voor kinderen met een jonge leeftijd. De vormgeving van de Bee-Bot spreekt tot de verbeelding van de jonge kinderen. Hij is gemaakt van stevig materiaal, waardoor het lang mee gaat.

De matten zijn voor het gebruik van de Bee-Bot onmisbaar. De matten zijn origineel en goed vormgegeven. Ze zijn gemaakt van materiaal wat ook weer schoon te krijgen is. Wat dat betreft een goede keuze, want een mat die aldoor op de grond ligt wordt er niet schoner op.

Binnen de wereld van Ontwikkelingsgericht Onderwijs en werken in hoeken zal de Bee-Bot absoluut een goede plek krijgen in je klas waar leerlingen op verschillende wijzen zullen leren. Enerzijds om de Bee-Bot te bedienen. maar daarnaast ook leren van de situatie op de mat. Een leuke, originele combinatie als deze maakt het leren alleen maar leuker.

Bestellen

Bestelpagina Bee-Bot

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief