Aktie Bingo

Arja Kerpel

Arja Kerpel - Leerkracht en specialist hoogbegaafdheid

  >> Aktie Bingo direct bestellen.

Informatie

Leeftijd 4 - 6 jaar
Aantal spelers 6 - 12
Uitgever de Rolf groep
Speelduur 15 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

In een houten kist met deksel:

 • 12 grote verzamelkaarten (25 x 20 cm)
 • 35 kaarten met afbeeldingen (14 x 14 cm)
 • 80 rode kruisjes (7,5 x 7,5 cm)
 • Handleiding

Beschrijving

Aktie Bingo kun je op drie manieren spelen:

1.    Bingo

Elke speler krijgt een grote verzamelkaart en zes rode kruisjes. De leerkracht of een medeleerling is de spelleider, die legt de 35 kaarten met afbeeldingen omgekeerd op een stapel. Één voor één draait de spelleider de kaarten om en laat ze aan de spelers zien. Heb jij de getoonde afbeelding op je verzamelkaart? Dan mag je er een rood kruisje opleggen. Wie het eerst alle zes de afbeeldingen heeft afgekruist, roept ‘Bingo!’ en hij/zij is de winnaar.

Door de kaarten steeds sneller om te draaien, kun je de spanning, de concentratie en het reactievermogen trainen.

2.    Raden maar…

Elke speler krijgt weer een grote verzamelkaart en zes rode kruisjes. De spelleider neemt weer één voor één de kaarten van de stapel, maar laat ze nu niet aan de andere spelers zien. Hij gaat de afbeelding omschrijven. Bijv.: Je kunt er mee gooien, enz. Is de afbeelding geraden en heb je hem ook op je kaart, dan mag je ze afdekken met een kruis.

3.    De leukste

Elke speler krijgt weer een grote verzamelkaart en zes rode kruisjes. De spelleider neemt weer één voor één de kaarten van de stapel, zonder ze aan de andere spelers te laten zien. De speler moeten snel raden wat er op de kaart staat, door vragen te stellen. De afbeeldingen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Kinderen kunnen bijvoorbeeld eerst vragen naar de categorie. Is het een kledingstuk? Is de afbeelding geraden en heb je hem ook op je kaart, dan mag je ze afdekken met een kruis.

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

Aktie Bingo stimuleert de volgende ontwikkelingsgebieden:

 • Taalontwikkeling. Spreken: taalgebruik en woordenschat.
 • Waarneming van kleur en vorm
 • Sociale ontwikkeling
 • Concentratie
 • Luistervaardigheid. Begrijpend luisteren en woordenschat.

Welke ontwikkelingsgebieden vooral gestimuleerd worden, hangt af van welke spelvariant je speelt. De concentratie bijvoorbeeld wordt het meest gestimuleerd door bij de gewone Bingo-variant snelheid in te bouwen. Bij ‘Raden maar…’ en ‘De leukste’ heb je meer interactie in het spel, dat is beter voor de taalontwikkeling. Ook komt daar meer luistervaardigheid bij kijken, dan bij het gewone Bingospel. 

Ervaring

Goed waarnemen, dat is zeker belangrijk bij Aktie Bingo. Een bal is niet zomaar een bal; er zitten maar liefst vijf soorten ballen in. Ook bij andere dingen moet je opletten. Is het een roeiboot of een zeilboot? Is de tafel rond of vierkant? Een loofboom of een naaldboom? Als je ‘Raden maar…’ speelt, moet je goed nadenken hoe je dat uitlegt aan je medespelers. Een mooie oefening in verwoorden. Het is wel belangrijk om bij ‘Raden maar…’ en ‘De leukste’ vooraf even te checken of de kinderen weten wat elke afbeelding voorstelt.

Door de verschillende spelvarianten is het mogelijk om te differentiëren met Aktie Bingo. Mijn ervaring is dat zelfs driejarigen al ‘Bingo’ kunnen spelen. ‘Bingo’ blijft leuk, ook voor oudere kinderen. Voor vierjarigen zijn ‘Bingo’ en ‘Raden maar…’ erg geschikt. ‘De leukste’ kan voor vierjarigen nog wat moeilijk zijn, omdat het niet eenvoudig is om goede vragen te stellen. Ze komen dan gauw uit bij: Is het een parkiet? Een strandbal? Voor oudere kinderen zijn alle drie de varianten geschikt. 

Als je met zes spelers speelt, kun je er ook voor kiezen om elk kind twee verzamelkaarten te geven. Dan wordt het iets moeilijker, want bij elke omgedraaide plaat moeten ze in korte tijd twaalf afbeeldingen langsgaan. Je moet dan wel even opletten welke verzamelkaarten je geeft, want er kunnen afbeeldingen dubbel op staan als je ze samenvoegt. 

Balans leuk - leerzaam?

Bij ontwikkelingsmateriaal is het altijd het mooiste als een spel heel leuk én heel leerzaam is. Bij de Bingo-variant ligt de nadruk vooral op leuk, en niet zozeer op leerzaam. Dat wil niet zeggen dat het niet leerzaam is, maar er zijn ontwikkelingsmaterialen die hier sterker op scoren. Het geeft op zich niet, het is maar net waar je naar op zoek bent. De spelvarianten ‘Raden maar…’ en ‘De leukste’ vind ik leerzamer, omdat de hersentjes dan echt gaan kraken en de kinderen gaan nadenken over goede vragen.

Pluspunten

 • Het spel vraagt weinig uitleg.
 • Je kunt het spel met een grote groep (tot 12 kinderen) spelen.
 • Je kunt het op verschillende manieren en niveaus spelen.
 • Je kunt de spanning opvoeren door sneller te spelen.

Tot slot

Aktie Bingo is een leuke aanvulling op je spellenkast als je nog niet veel spellen hebt die je met een grote groep kunt spelen. In veel spellenkasten staat materiaal voor 1-4 leerlingen, maar met Aktie Bingo kun je bijna een halve klas aan het spelen zetten.

Bestellen

Bestelpagina Aktie Bingo

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief