Memoli

Arja Kerpel

Arja Kerpel - Leerkracht en specialist hoogbegaafdheid

  >> Memoli direct bestellen.

Informatie

Prijs 149.00
Leeftijd 4 - 12 jaar
Aantal spelers 2 - 4 spelers
Uitgever Olifu
Speelduur 20 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

In een houten kist met vijf laden zit in elke lade 13 soorten groenten en 13 soorten fruit:

  • 2 laden met dezelfde afbeeldingen, in kleur. 
  • 1 lade met alleen het profiel van de afbeeldingen.
  • 1 lade met de positieven van de afbeeldingen.
  • 1 lade met de negatieven van de afbeeldingen.
  • 5 kunststof sleutelgatkaarten
     

Beschrijving

Memoli kun je op verschillende manieren en niveaus spelen. Bijvoorbeeld:

Het klassieke memoryspel

Om memory op de bekende manier te spelen, neem je de twee laden met dezelfde afbeeldingen. Bij jonge kinderen kun je ervoor kiezen om te spelen met de helft van de kaarten. Als kinderen de groenten- en fruitsoorten nog niet goed kennen, gebruik dan vooral de kaarten met de bekendste soorten. Als kinderen wat ouder zijn en je wilt onbekendere groenten- en fruitsoorten leren, kies dan voor de kaarten met asperges, aubergine, etc.

Variant 1

Om het een stapje moeilijker te maken, kies dan voor één lade van de afbeeldingen in kleur en de lade met de profielen van de afbeeldingen. Om het nog net iets moeilijker te maken, kun je de lade met de positieven of de negatieven kiezen. Het wordt nog iets ingewikkelder als je de ‘gewone’ lade weglaat en bijvoorbeeld alleen met de positieven en negatieven speelt.

Variant 2

Het klassieke memory speel je altijd met sets van twee kaartjes. Maar… waarom zou je niet op zoek gaan naar drie dezelfde kaarten? Kies drie laden uit en combineer die met elkaar. De kaarten goed schudden, klaarleggen en starten maar. Je mag dan natuurlijk drie kaarten pakken in plaats van twee. Tip: begin niet te moeilijk, maar kies een aantal sets uit waar je mee speelt. Voor oudere kinderen (en volwassenen!) kun je het nog ingewikkelder maken. Speel dan met sets uit vier verschillende laden.

Heb je superslimme bollebozen in de klas met het geheugen van een olifant? Dan zou je het met sets uit alle laden kunnen proberen. Mijn ervaring is dat het dan echt te moeilijk wordt. Wat wel zou kunnen: kies twaalf sets van vijf kaarten. Je mag er per keer vijf pakken. Op het moment dat je vier dezelfde hebt, mag je ze houden. Heb je ze alle vijf, dan telt je set dubbel aan het einde van het spel. Het kan dan gebeuren dat je nog een los kaartje omdraait, waar de set al van uit het spel is. Die leg je dan gewoon even aan de kant, hij telt niet mee als omgedraaide kaart. Het leuke hiervan is dat je een ‘herkansing’ hebt: als je per ongeluk een verkeerde omdraait, kun je alsnog vier goede kaarten pakken. 

Sleutelgatspel

Bij Memoli zitten ook 5 sleutelgatkaartjes in verschillende vormen. De ene vorm laat iets minder zien dan de andere, dat maakt het dus net iets moeilijker. Je kunt het spel spelen met één spelleider of de kinderen mogen om de beurt spelleider zijn. De spelleider pakt een kaartje en dekt het af met een sleutelgatkaartje. De kinderen mogen om de beurt raden welke groente / welk fruit het is. Wie het geraden heeft, mag het kaartje hebben. Zorg ervoor dat de kinderen alle groenten en fruitsoorten die meedoen, kennen.

Je kunt eventueel doen dat degene die het geraden heeft, hierna de spelleider is. Een voordeel daarvan is dat de spelleider op dat moment geen nieuw kaartje kan winnen, het wordt dus spannender. Een nadeel is, dat kinderen het vaak erg leuk vinden om spelleider te zijn. Als je op toerbeurt spelleider bent, weet je zeker dat iedereen aan de beurt komt. Je kunt eventueel afspraken maken over welke sleutelgatkaartjes en welke lades meedoen. Het maakt namelijk behoorlijk verschil of je een groot sleutelgatkaartje met een simpele groente ziet, of een klein kaartje met een negatief van een onbekende groente. Degene die het meeste kaartjes heeft, is de winnaar. 

Oefening - Welke hoort er niet bij?

Naast de bovengenoemde spelvarianten kun je ook deze oefening doen: leg vijf kaartjes op een rij. Vier die bij elkaar horen, en één ander. Laat het kind aanwijzen welk kaartje er niet bij hoort. Je kunt dit op meerdere manieren doen. Bijvoorbeeld vier keer dezelfde vrucht en dan één andere erbij. Maar ook: vier negatieven van groenten, en één positieve erbij. Ook hierbij kun je de oefening aanpassen op het niveau van het kind. 

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

Met Memoli stimuleer je vooral de volgende ontwikkelingsgebieden

  • Geheugen
  • Visuele waarneming
  • Visuele discriminatie
  • Voor jonge kinderen: Leren van de verschillende soorten groenten en fruit

Oefenen van visuele discriminatie

Visuele discriminatie wil zeggen dat kinderen goed het verschil kunnen zien tussen bijvoorbeeld letters en lettercombinaties. Sommige kinderen die leren lezen, vinden dat nog erg lastig. Ze verwarren nog lange tijd letters die op elkaar lijken. Om dit te voorkomen, wordt bij de kleuters vaak al geoefend met visuele discriminatie. Niet met letters, maar met afbeeldingen. Kleuters moeten dan bijvoorbeeld verschillen zoeken tussen twee afbeeldingen. De oefening Welke hoort er niet bij? is heel geschikt om visuele discriminatie te stimuleren. 

Conclusie

Pluspunten van Memoli zijn:

  • Het heeft meer mogelijkheden dan gewoon memory.
  • Je kunt het op diverse niveaus spelen. 
  • Het is echt een product van Olifu: goede kwaliteit.

Het is natuurlijk erg mooi dat je het spel op verschillende niveaus kan spelen. Een nadeel is dat - als je met een gedeelte van de kaarten speelt - je eerst moet uitzoeken voordat je kunt gaan spelen. 

Door de differentiatiemogelijkheden is het spel veel breder inzetbaar. Dit maakt het spel geschikt voor jonge kleuters, maar ook voor hoogbegaafde leerlingen. Memoli is echt een verrijking van het standaard memoryspel.

Bestellen

Bestelpagina Memoli

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief