Slakkenhuis

Arja Kerpel

Arja Kerpel - Leerkracht en specialist hoogbegaafdheid

Informatie

Prijs 39.00
Leeftijd 8 - 12 jaar
Aantal spelers 2 - 4
Uitgever Olifu
Speelduur 10 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

In een linnen zakje zit: 

  • 1 beukenhouten schijf, diameter 14cm, hoogte 6cm
  • 70 zwarte houtstaafjes van 28mm lang
  • Duitstalige handleiding

Dit product is helaas niet meer leverbaar.

Beschrijving

In het Slakkenhuis zitten 47 gaatjes. In elk gaatje past één zwart staafje. Een tweede staafje zal er bovenuit steken.

Hoe speel je dit spel?

  • De eerste speler steekt een zwart staafje in een gat naar keuze van het slakkenhuis.
  • De tweede en alle volgende spelers steken een houtstaafje in een vrij gat. Daarna is de eerste speler aan de beurt.
  • Steek je een pinnetje in een gat dat al bezet is? Oeps...! De officiële spelregel is dan: Je moet het staafje er weer uit nemen en krijgt een minpunt. Bij 5 minpunten ben je af.

Zelf speel ik het spel iets anders. Het is voor kinderen namelijk niet zo leuk om strafpunten te krijgen, het is veel leuker om punten te scoren. Daarom kun je mijns inziens beter punten geven voor elk staafje wat je goed gedaan hebt. 

Het is ook een mogelijkheid om de staafjes die misgegaan zijn, erin te laten zitten. Anders wordt het aan het einde - als er nog maar enkele gaatjes leeg zijn - ongelooflijk lastig.

Dit spel kun je ook coöperatief inzetten: De leerlingen kunnen dan proberen om samen zoveel mogelijk punten te halen zonder dat een staafje in een bezet gaatje te doen. Als er toch een misgaat, schrijf je de score op en begint het spelletje overnieuw. Je kunt dan proberen om je record te verbeteren.

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

Slakkenhuis kun je inzetten om:

  • Het geheugen te trainen.
  • Het strategisch denken en logisch denken te stimuleren.
  • Het concentratievermogen te bevorderen.

Ervaringen

Slakkenhuis heb ik getest met diverse kiene kinderen in de leeftijd van 8 - 12 jaar. De eenvoudige vormgeving was voor hen geen belemmering om vol enthousiasme te starten.

Ik had de leerlingen vooraf uitgelegd dat het leuk is om een strategie te bedenken, die de ander niet weet. Bijvoorbeeld: in het 2e, 4e, 6e, 8e gaatje enzovoort. De leerlingen bedachten wel een strategie voor zichzelf, maar vonden het te lastig om dan tegelijk ook te onthouden waar de tegenstander(s) hun staafjes in deden. Ze speelden het dus meer als een 'gok' spelletje. Toch blijft er een verschil met echte gokspelletjes zoals de hond waarbij je zijn tanden moet induwen, of zoals het spelletje Snuffie Hup. Bij Slakkenhuis blijft overeind staan dat je er zélf inlvoed op hebt. De kinderen blijven dus wel proberen om te onthouden waar de staafjes ingaan.

Tot slot

Slakkenhuis is handig om in de spelletjeskast te hebben: het vraagt weinig uitleg en weinig tijd om klaar te zetten. De kinderen kunnen het makkelijk even pakken als ze met hun werk klaar zijn. Het is geen spelletje wat je elke dag gaat spelen, maar voor af en toe is het een welkome afwisseling. Dat je het ook coöperatief kunt inzetten, vind ik een leuk extraatje.

Bestellen

Bestelpagina Slakkenhuis

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief