Cijfertoren

Otto Zwolsman

Groepsleerkracht - Rekenspecialist

Informatie

Prijs 149.00
Leeftijd 4 - 99
Aantal spelers 4 - 12
Uitgever Olifu
Speelduur 5 - 20 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

Bij dit spel behoren de volgende onderdelen:

* 6 cijferblokken met haken

* Bord met hakenketting

* Aan het bord zitten 6x tweedelige touwen bevestigd

Beschrijving

Het spel ‘Cijfertoren’ is een prachtig spel om het onderdeel ‘samenwerking’ oftewel coöperatief leren op de kaart te zetten bij de spelers. Om het spel te spelen zijn er, bij voorkeur, 6 spelers nodig. Elke speler krijgt een setje touwen in handen. Door de touwen te spannen komt het bord van de grond waaraan de hakenketting is bevestigd. De spelleider geeft een opdracht, bijvoorbeeld: ‘Maak een toren met de cijfers van laag naar hoog gestapeld’. Door middel van samenwerking kunnen de spelers de blokken oppakken door de hakenketting aan de haak te schuiven en zo op de gewenste plaats zetten. Je mag alleen de touwen gebruiken, het bord mag je niet met je handen aanraken. Er zijn talloze variaties te bedenken waardoor je het spel herhaaldelijk kan spelen.

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

Dit spel heeft vooral raakvlakken met de pyschosociale ontwikkeling. Dit houdt in dat dit spel de leerlingen stimuleert in de omgang met anderen om sociaalvaardig problemen op te lossen en door middel van samenwerking opdrachten uit te voeren.

Daarnaast kan het ook voor het jonge kind raakvlakken hebben met de beginnende rekenvaardigheid van kinderen met het herkennen van getal symbolen, rekenkundige termen en als laatste het op- en aftellen. 

Spelvariaties

Er zijn talloze variaties te bedenken bij dit spel. Wanneer je eenmaal begint met het spel buitelen de mogelijkheden over elkaar heen om de het coöperatief leren zo waardevol mogelijk te maken. Een aantal variaties op een rijtje:

  1. Maak een cijfertoren van laag naar hoog.
  2. Maak een cijfertoren van de (on)even getallen.
  3. Maak een cijferrij (naast elkaar in plaats van op elkaar) in de kortste tijd.
  4. Maak een cijfertoren met vooraf 1 minuut overleg en daarna het in stilte uitvoerend.
  5. Breng de cijferblokken naar de overkant zonder dat je de blokken onderweg verliest.
  6. Maak met zo weinig mogelijk leerlingen de cijfertoren.
  7. Daag de spelers uit om in het Engels te overleggen als extra uitdaging voor de bovenbouw

Tot slot

De ‘Cijfertoren’ is een fantastisch spel om de kinderen op een goede wijze met elkaar te laten samenwerken. Nadat elk spel is afgerond is er de mogelijkheid om het spel te evalueren. Hoe ging de samenwerking? Wat ging goed en wat kon beter? Kinderen worden getriggerd om zo goed mogelijk samen te werken en de opdracht zo correct mogelijk uit te voeren. Daarnaast vinden kinderen het ook leuk om andere teams aan de slag te zien.

In principe kan een ieder van elke leeftijd dit spel spelen. Maar het is vooral voor de kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar een leerzaam spel.

Door de talloze variaties die te bedenken zijn met de ‘Cijfertoren’ blijft het spel aantrekkelijk voor de kinderen. Het spel is van goed en stevig materiaal gemaakt waardoor het ook lang mee zal gaan. Nadat het spel gespeeld is door de kinderen komt dit spel zeker in de ‘Top-3-spelletjes’ te staan! Olifu heeft een mooi, goed en uitdagend coöperatief lerend spel op de kaart gezet.

Bestellen

Bestelpagina Cijfertoren

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.