Balanceerbal

Arja Kerpel

Arja Kerpel - Leerkracht en specialist hoogbegaafdheid

  >> Balanceerbal direct bestellen.

Informatie

Prijs 199.00
Leeftijd 3+
Aantal spelers 1+
Uitgever Olifu
Speelduur 10-15 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

Bij dit product zit inbegrepen:

  • De balanceerbal
  • Twee handvatten met elastiek, die je eenvoudig kunt vastmaken aan de balanceerbal
  • Een opblaaspomp

Beschrijving

De balanceerbal kun je op twee manieren gebruiken:

  • Met de platte kant naar beneden.
  • Met de bolle kant naar beneden.

Met de platte kant naar beneden

Als je de balanceerbal zo neerlegt, heb je de meeste mogelijkheden:

  • Kinderen kunnen erop balanceren. Dit kan al vanaf drie jaar. Je kunt dit uitbreiden met allerlei oefeningen voor oudere kinderen: op één been staan, een bal vangen, enz.
  • Je kunt ook op de balanceerbal springen. Je kunt hem gebruiken als trampoline, maar ook als onderdeel in een parcours in de gymles. Als je er twee aanschaft, kun je vanaf de een op de ander springen. Je komt dan met lekker veel vaart op de tweede aan. Als je twee balanceerballen koopt, is de setprijs € 338,00.
  • Met deze bal kun je diverse fitnessoefeningen doen. Je kunt bijvoorbeeld kinderen laten ‘droogzwemmen’. Er zijn diverse mogelijkheden. Op de site van optimavita zie je tien voorbeelden.
  • Als je er twee hebt, kan op beide balanceerballen één leerling staan. Laat ze samen stoeien. Wie lukt het om op de bal te blijven staan? Geef allebei de leerlingen tien punten. Als je eraf bent, gaat er bij jou een punt af en bij de ander erbij. Je kunt dit ook in kleine teams doen. Als je eraf geduwd bent, mag de volgende. Het is wel belangrijke om eerlijke partijen te maken. 

balanceerbal, halve oefenbal, balanceerkussen, olifu, bosu halve oefenbal, balanceren, evenwicht, gym, beweging, sport, trainen, sporten, oefenen, leren, ontwikkelen, ontwikkeling

Met de bolle kant naar beneden

Probeer op de platte kant te blijven staan. Om je evenwicht te bewaren, kun je gebruik maken van de handvatten. Deze manier van evenwicht bewaren is vooral geschikt voor oudere kinderen en voor volwassenen. Heb je dit goed onder de knie, dan kun je ook op deze manier oefeningen gaan doen. Bijvoorbeeld door je knieën hurken en weer gaan staan. 

Bij de balanceerbal zit een opblaaspompje, zodat je de bal kunt opblazen tot de gewenste hardheid. De balanceerbal is voorzien van anti-slipnoppen.

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

De balanceerbal stimuleert de grove motoriek van kinderen. Als je kijkt naar de leerlijn van bewegingsonderwijs, kun je met de balanceerbal onder andere de volgende vaardigheden oefenen:

  • Balanceren. Handhaven van evenwicht en herstellen van evenwichtsverstoringen bij het verplaatsen op een (in)stabiel vlak.
  • Springen. Van het bewegingsthema springen, kun je de volgende drie onderdelen oefenen:
    • Vrije sprongen. Afzetten om lang in de lucht te zweven.
    • Loopspringen. Passeren van een hindernis en gelijkmatig door kunnen lopen of springen na de hindernis.
    • Ver- en hoog springen. Afzetten om een zo groot mogelijke afstand of hoogte te overbruggen.
  • Stoeispelen. Duwen of trekken aan een tegenstander om deze uit balans te brengen terwijl deze probeert deze balansverstoringen te voorkomen.

Als je de balanceerbal combineert met andere materialen, is de lijst van ontwikkelingsgebieden nog langer te maken. Gebruik je er een bal bij, dan kun je ook het bewegingsonderdeel ‘Werpen en vangen’ toevoegen. Op de onderstaande afbeelding zie je kinderen die hier de zand- en therapieballen van Olifu bij gebruiken.

balanceerbal, halve oefenbal, balanceren, evenwicht, gym, beweging, sport, trainen, sporten, oefenen, leren, ontwikkelen, ontwikkeling

Misschien zou je deze balanceerbal ook kunnen inzetten bij ‘Springen’ en dan het onderdeel ‘Acrobatiek’, het in balans uitvoeren van een beweging of pose in samenwerking met een ander(en). Ik heb daar geen concrete ideeën bij, maar een creatieve gymdocent wellicht wel.

Ervaring

Ik heb de balanceerbal getest met kinderen van diverse leeftijden. Één ding viel me op: Het triggert de kinderen enorm. Ze móéten er gewoon op springen, stoeien en proberen welke gekke bewegingen je kunt maken zonder er vanaf te vallen. Ze zoeken zelf hun uitdaging en wat hun grenzen zijn. 
Ik kwam twee keer iets te laat in de klas en de twee balanceerballen lagen er nog. De kinderen uit groep 5/6 hadden zelf een rij gemaakt. Ze sprongen van de één op de ander. Just jumping! Zo simpel, maar ze vonden het erg leuk. 

Plus- en minpunten

Laat ik deze keer eens beginnen met de minpuntjes:

  • Ik vind de elastische handvatten aan de lange kant voor jonge kinderen. Ze staan dan niet strak gespannen. Een voordeel van deze lengte is wel weer dat het voor volwassenen handig is, zij hebben er nu gemak van als ze de balanceerbal met de bolle kant naar beneden gebruiken.
  • Als je de balanceerbal op verschillende plekken (binnen- en buiten) gebruikt, moet je opletten dat er geen zand aan de noppen blijft zitten. Dan verliezen ze hun grip als je er schuin tegenaan springt. De antislipnoppen doen hun werk prima als je de balanceerbal alleen in de gymzaal gebruikt.
  • De balanceerbal neemt wel aardig wat ruimte in. Als je genoeg bergruimte hebt, is dat natuurlijk geen probleem.

En natuurlijk de pluspunten:

  • Je kunt de balanceerbal op meerdere manieren gebruiken. Daardoor kun je diverse bewegingsthema’s oefenen en verschillende spieren gebruiken.
  • De balanceerbal is geschikt voor verschillende leeftijden. Voor jonge kinderen is het al moeilijk om erop te staan of te springen. Maar als je de balanceerbal met de bolle kant naar beneden gebruikt, heb je een supermoeilijke uitdaging voor oudere kinderen en volwassenen. Het is al een kunst om er op te gaan staan. Het lijkt heel simpel, maar schijn bedriegt.
  • De balanceerbal is gemaakt van kwalitatief goed materiaal.
  • Je kunt de balanceerbal goed combineren met andere materialen, zoals de zandballen van Olifu.
  • Je kunt de balanceerbal zowel op school als thuis gebruiken. 

Bestellen

Bestelpagina Balanceerbal

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief