Muzikale knikkerboom

Annemarie Brouwer

Annemarie Brouwer - Groepsleerkracht Jonge kind

  >> Muzikale knikkerboom direct bestellen.

Informatie

Prijs 89.00
Leeftijd 4-8
Aantal spelers 2
Uitgever Specials4Schools
Speelduur 10 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

De muzikale knikkerboom bestaat uit:

 • Een houten knikkerbaan. Er zijn drie afmetingen:
  • Klein - 48 cm
  • Groot - 72 cm
  • Maxi - 150 cm
 • 6 gekleurde knikkers

 

Beschrijving

Deze knikkerbaan bestaat uit gekleurde houten bladen. Elk houten blad produceert een andere muzieknoot. Je laat de knikker van boven naar beneden rollen. De knikker springt dan van het ene naar het andere blad en maakt daarbij steeds een andere geluid. De geluiden worden steeds lager naar mate de knikker lager komt. De houten bladen gaan van klein (bovenin) naar groot. 
Hoe lager de knikker komt, hoe lager de toon klinkt. Dat is met fluiten ook zo, hoe langer, hoe lager de toon. En met pijpen van orgels. Kinderen ontdekken dit spelenderwijs.

Extra mogelijkheden:
•    Maak een eigen knikkerboom! Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Playmat of Unimat zaagmachine.

Beoordeling

Deze vrolijke knikkerbaan ziet er prachtig uit. Hij is sowieso mooi om neer te zetten in je klas, kantoor of huiskamer. Hij is in drie varianten gemaakt. Een kleine die je op tafel kunt zetten, een grote die op de grond staat (en nog groter is dan het kind zelf), en een tussenmaat. 

Als je de knikker van boven naar beneden laat rollen, en de knikker springt van het ene naar het andere blad, dan geven de bladen een mooi geluid. Het gaat vanzelf heel snel. De tonen klinken van hoog naar laag maar ergens onderin ‘klopt’ het niet helemaal, zit er toch een toon in die wat hoger klinkt dan de andere lage. De geluiden zijn rustgevend en kinderen vinden het een sensatie om de knikker te zien rollen: ‘He? Waar blijft hij nu zo vlug?”.

Het gaat altijd goed, de knikker vliegt nooit uit de bocht. Tegelijk is dit ook een minpuntje: hoelang vinden kinderen het nog leuk? Als ze het een aantal keer gezien en gedaan hebben, krijgen ze wellicht behoefte aan nieuwe uitdagingen en die zijn er met de bijgeleverde knikkers verder niet. 

Hoe zou je het nog wat leuker kunnen maken? Wat kun je allemaal nog meer naar beneden laten rollen en hoe klinkt het dan? Balletjes van klei. Ronde kralen van hout. Kleine stuiterballetjes. Ronde gummetjes. 

Ontwikkelingsgebieden

De muzikale knikkerboom stimuleert de volgende ontwikkelingsgebieden:

 • Oog- hand coördinatie.
 • Muzikale ontwikkeling 
 • Oorzaak en gevolg
 • Visuele waarneming
 • Creativiteit (als je hem na gaat maken of andere dingen gaat maken die naar beneden kunnen rollen)

De volgende kerndoelen komen aan bod:

 • 42 De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, (zwaarte) kracht, magnetisme en temperatuur.
 • 44 De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.

Aandachtspunten:

 • Bij de knikkerbaan zijn knikkers geleverd omdat het daar vooral heel goed mee gaat. Het was ook leuk geweest als er nog meer bijgeleverd zou zijn om mee te rollen. En dan van ander materiaal of van andere formaten. Dan zou er nog meer geëxperimenteerd kunnen worden. Bij de grote knikkerbaan kun je ook grotere knikkers gebruiken of stuiterballen.
 • De leeftijd is 3 + omdat knikkers gevaarlijk zijn voor kinderen onder de 3. Maar juist deze kleine kinderen vinden het erg leuk om te doen. Oudere kinderen zijn eerder uitgekeken. Voor kinderen onder de drie zou de grootste variant juist wel leuk zijn met balletjes die zo groot zijn dat ze er niet in kunnen stikken. 

Conclusie

De muzikale knikkerboom is een prachtige gekleurde blikvanger met een mooie natuurlijke uitstraling. Kinderen vinden het fascinerend om de knikkers van boven naar beneden te laten rollen. Ze zijn echter wel vrij gauw uitgespeeld. Het spel kan uitgebreid worden door in plaats van knikkers allerlei andere ronde dingen naar beneden te laten rollen. 

Bestellen

Bestelpagina Muzikale knikkerboom

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief