Maestro

Korstiaan Karels

Korstiaan Karels - Onderwijsadviseur

  >> Maestro Ensemble direct bestellen.

Informatie

Prijs 48.50
Leeftijd 7+
Aantal spelers 2 - 6 spelers
Uitgever Prealabel
Speelduur 15 minuten per persoon

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

In een stevige doos:

 • Een spelbord voor twee spellen: de eenvoudige variant Ensemble en de wat moeilijker variant Symphony
 • Speelgeld in 5 coupures, afgeleid van de notenwaarden: hele noot, halve noot, kwartnoot, een-achtste en een-zestiende. 
 • Kaarten met muziekinstrumenten. 
 • Kanskaarten
 • Kaarten met ‘muziekstukken’
 • 6 ‘Maestro’ kaarten
 • Voor het spel Sympony 6 kaarten om de puntentelling op af te lezen. 
 • Fiches in 6 kleuren
 • Een handleiding in twee talen: NL en EN.

De kaarten met de letter ‘E’ zijn bedoeld voor de ‘Ensemble’- variant.

Maestro ensemble en symphony

Beschrijving

Maestro Ensemble is de eenvoudige variant van het spel Maestro Symphony. In deze beschrijving beperken we ons tot het spel Ensemble.
De spelers moeten een cirkel rondlopen van 60 minuten. Dat betekent dat ze 60 minuten speelduur van muziekstukken moeten verzamelen en ‘afspelen’.

Iedere beurt krijgt men de kans om een muziekstuk te pakken, een instrument te kopen of een kanskaart te pakken. De beurt kan ook gebruikt worden om een muziekstuk ‘uit te voeren’. Daarvoor moet men dan wel beschikken over de juiste muziekinstrumenten.

Op de kaart van het muziekstuk staat aangegeven welke instrumenten daarvoor nodig zijn en wat de speelduur van het stuk is. Ook levert het uitspelen van de kaart geld en/of een kanskaart op. Dat biedt weer mogelijkheden om nieuwe instrumenten te kopen. 

Muziekinstrumenten die je niet zelf bezit, kun je huren van een andere speler, die daarmee weer geld verdient. Bij elk gespeelde muziekstuk ga je een of twee maten vooruit op de notenbalk. Wie het eerst aan het eind is, is de Maestro!

De kanskaarten brengen spanning in het spel. Ze zorgen voor onverwachte mee- of tegenvallers. Je kunt er andere spelers ook mee dwarszitten. Elke speler bezit ook een Maestro-kaart. Deze kun je eenmalig inzetten voor een extra beurt. Handig om vlak voor het einde van het spel een medespeler te passeren.

Om dit spel te kunnen spelen, hoef je geen kennis te hebben van klassieke muziek. Je doet juist veel kennis op. De spelers maken kennis met diverse instrumenten in allerlei samenstellingen. Ze leren namen van componisten en muziekstukken.

Door een QR-code op de muziekstuk-kaart, kun je het muziekstuk direct afluisteren op je smartphone of tablet. Omdat het geld is uitgevoerd in ‘notenwaarden’ is dat een speelse manier om hiermee te leren rekenen. 

Maestro ensemble en Maestro symphony

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

De educatieve elementen in het spel zijn:

 • Muziek: kennis van de verschillende muziekinstrumenten.
 • Rekenen: leren rekenen met breuken van een-zestiende, een achtste, een kwart en een half.
 • Cultuur: kennis van verschillende muziekstukken.
 • Geschiedenis: kennis van verschillende componisten.

Tot slot

Het is een geniaal en uniek idee van de ontwerpers om rondom het thema klassieke muziek een bordspel te maken. Leuk en leerzaam tegelijk. Het is ook prachtig dat je twee spellen voor de prijs van één hebt. Met kinderen in de basisschoolleeftijd is het spel ‘Ensemble’ heel goed te spelen. De ‘Symphony’ variant is geschikt voor 12 jaar en ouder. De ervaring leert dat de meeste kinderen het snel door hebben en het vaker willen doen. Voor spelers van alle leeftijden is het prettig om eerst de eenvoudige variant een paar keer te spelen en daarna het meer complexe spel ‘Symphony’

Voordat je begint moet je wel even goed uitzoeken welke kaarten bij welk spel horen. De kaarten met een ‘E’ zijn voor de ‘Ensemble’ variant. En natuurlijk even goed de spelhandleiding lezen. 
Het spel is netjes uitgevoerd, alleen de ‘Maestro-spelers’ in de vorm van een fiche zijn niet zo geslaagd. In een volgende oplage kan men beter plastic pionnen bijleveren. Als je het spel een keer gedaan hebt, kun je de fiches opbergen in meegeleverde plastic zakjes met gripsluiting. Om te zorgen dat de kaartjes niet door elkaar gaan, zal je ze per soort met een elastiekje moeten omwinden. Maar dat is maar voor even, want je gaat het spel gauw weer spelen.

Bestellen

Bestelpagina Maestro Ensemble

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief