Qubo
Sanne Knopperts
Sanne Knopperts - groepsleerkracht
Informatie | |||||
Prijs | 20.00 | ||||
Leeftijd | 4-12 jaar |
Inhoud
De slimme kubus van Qubo bestaat uit 6 vlakken. Aan de verschillende zijden van de kubus zijn emoties gekoppeld. Er zit een beschermhoes om de kubus zodat ‘ie valbestendig is. Door de technologie in de kubus ‘weet’ de kubus wat ermee gebeurt. Kinderen kunnen met Qubo kiezen uit de 4 basisemoties: Blij (geel), Boos (rood), Bang (paars), Bedroefd (blauw). Bij aanschaf van Qubo koop je:
- Een slimme kubus voor ieder kind
- Een leerkrachtdashboard op mijn.qubo.nl
- Handige lesideeën en materialen op www.qubo.nl/info
Beschrijving
Kinderen kiezen met hun Qubo een emotie door de kubus te draaien en de juiste kleur naar boven te leggen. Daarna bevestigen ze de gekozen emotie met een kleine schudbeweging, zodat de emotie naar het leerkracht dashboard wordt verstuurd. De bevestigde stemmen worden in het leerkracht dashboard op een speelse manier weergegeven. Daardoor kun je op korte termijn en over langere tijd analyseren en gericht in gesprek met kinderen. Kinderen leren met Qubo te reflecteren op hun welbevinden. Het is daarnaast een perfect hulpmiddel om in gesprek te gaan over emoties en gevoelens.
Zelfstandig werken en quizzen
De huidige kubus heeft 2 zijden die geen functie hebben. Binnenkort verschijnt er een nieuwe kubus waarop één van de zijden een naamkaartje heeft (bovenkant). Op de onderkant komt een zelfstandig werken knop voor kinderen om aan te geven of ze gestoord willen worden, een vraag hebben, willen samenwerken of iemand kunnen helpen. Daarmee kun je Qubo niet alleen gebruiken voor het uiten van emoties, maar ook als vervanging van het houten vragenblokje tijdens het zelfstandig werken. Er komt over een tijdje ook een mogelijkheid om met je klas te quizzen met Qubo.
Er zijn verschillende manieren om Qubo in te zetten:
Check-in/check-out (samen stemmen)
Je kunt met Qubo een check-in doen aan het begin van de dag of een check-out aan het eind van de dag. Als je met de hele klas samen stemt, worden deze stemmen gelabeld met een icoontje, zodat je in de analyses de gezamenlijke momenten gemakkelijk kunt scheiden van de individuele momenten. Je kunt de kinderen de ruimte geven om te vertellen over hun gekozen emotie of ze in tweetallen aan elkaar laten vertellen wat ze kwijt willen over hun gevoel.
Op initiatief van het kind (zelf stemmen)
Los van de gezamenlijke momenten kunnen kinderen op eigen initiatief op ieder moment van de dag hun stemming of gevoel doorgeven met Qubo. Doordat kinderen niet van elkaar zien wat ze stemmen, geeft dit een veilig en laagdrempelig gevoel om zich te uiten. De stemmen die kinderen op eigen initiatief doorgeven, zijn in een overzichtelijke tijdlijn terug te vinden. Daarnaast wordt er in het dashboard een groepskaart gemaakt waarin per kind de verhouding is te zien tussen de gekozen emoties aan de hand van het ingestelde tijdfilter.
Oudergesprekken
De leerlingpagina in het leerkracht dashboard is fijn om te gebruiken tijdens oudergesprekken. Zeker bij kinderen waar onder water veel speelt of het lastig is een eenduidig beeld te krijgen. Door inzicht te creëren kun je ouders laten zien wat een kind aangeeft gedurende een periode op school.
Beoordeling
Ontwikkelingsgebieden
Qubo is eenvoudig te integreren in de dagelijkse routine. Structureel aandacht geven aan en praten over emoties en welbevinden zorgt ervoor dat kinderen zich leren uiten en zichzelf en anderen beter begrijpen. Dat past onder andere bij de volgende kerndoelen:
- Kerndoel 54 waar onder andere staat dat een leerling beelden leert te gebruiken om gevoelens en ervaringen onder woorden te brengen.
- Kerndoel 34 waar staat dat de leerling zorg kan dragen voor zijn of haar eigen psychische gezondheid en die van anderen. Door hier iedere dag over te leren praten, leren kinderen hun emoties onder woorden te brengen.
Pluspunten
Qubo past goed bij scholen die bezig zijn met de Gezonde School. Welbevinden is daar een belangrijk onderdeel van. Voor mij heeft Qubo een aantal pluspunten:
- Qubo is voor leerkrachten makkelijk inzetbaar. Het is niet iets erbij, maar juist eenvoudig te integreren in je dag. Het is dus niet te vergelijken met een kanjertraining of SoVa les, omdat er geen losse lessen bijkomen in het (vaak al zo drukke) programma.
- Alle kinderen leren hun gevoel onder woorden brengen, ook kinderen die daar normaal niet zo makkelijk over praten. Met Qubo kun je op een eenvoudige manier het gesprek aangaan met de kinderen over hun gevoelens.
- Als een kind zich niet goed voelt, heb ik daar meteen zicht op. Dat werkt weer door in de lessen. Als een kind bijvoorbeeld boos uit de pauze komt, zie ik dat gelijk met Qubo en heeft het geen zin om daarna een toets af te nemen. Het is een voorwaarde om te leren.
- Met Qubo heb ik van alle kinderen inzichtelijk hoe ze zich voelen. Omdat kinderen hun stemmen niet van elkaar kunnen zien, is het voor kinderen veel makkelijker om aan te geven.
- Ik vind het fijn dat je de stemmen van de kinderen kunt volgen in een dashboard. Daardoor kan ik ook terugkijken over een periode en gericht het gesprek met een kind voeren.
- Tijdens oudergesprekken gebruik ik Qubo om samen te reflecteren over de afgelopen periode. Dat geeft veel inzicht.
Minpunten
Er zijn, zoals met de meeste leermiddelen, ook risico’s aan het gebruik van Qubo:
- Qubo werkt nagenoeg altijd, maar door de technische component van Qubo, kun je het soms niet gebruiken als de techniek niet meewerkt. Soms werkt de ene Qubo bij een kind sneller dan bij een andere.
- De inzet van Qubo hangt af van hoe de leerkracht ermee omgaat. Als je als leerkracht niets doet met de stemmen van de kinderen, voelen kinderen minder noodzaak om het aan te geven. Het vraagt een bewuste houding om gericht het gesprek met kinderen te voeren over hun emoties.
Tot slot
Ik ben erg enthousiast over het gebruik van Qubo. Het is zo fijn dat je alle kinderen ziet! Qubo is voor mij een middel, geen doel! Het is in mijn ogen belangrijk om goed te formuleren welk doel je als school hebt met de inzet van Qubo voordat je ermee gaat starten.
Bestellen | |||||
Bestelpagina | Qubo |