Bokabox verkeer

Otto Zwolsman

Otto Zwolsman - Groepsleerkracht en rekenspecialist

  >> Bokabox Verkeer direct bestellen.

Informatie

Leeftijd 7 - 11 jaar
Aantal spelers 2 teams
Uitgever Bokabox
Speelduur 15 - 30 minuten

Puntenbeoordeling

Educatief
Speelplezier
Differentiatie
Uitdaging
Strategie
Creativiteit
Herspeelbaarheid

Inhoud

In de Bokabox zitten diverse onderdelen. Boka staat voor Borden en Kaarten.

Allereerst is de Bokabox verkeer om te zetten in 2 standaards (met 2 voetjes) om hierop de verkeersborden te bouwen. Verder zit er in de box:

  • 9 basisborden
  • 5 brede mapjes met transparante pictogramkaartjes
  • 5 smalle mapjes met tekstkaarten
  • 2 handleidingen
  • 1 gebruiksaanwijzing/ overzicht met alle mogelijke verkeersborden

Beschrijving

Om de box bij je verkeersles te gebruiken zorg je er eerst voor dat er 2 standaards komen waarop de borden kunnen worden gebouwd. Hoe je de borden in je les gaat gebruiken is vrij. Hiervoor is geen aanwijzing gegeven.

 

Er zijn 5 mapjes die uit 5 verschillende kleuren bestaan. Dat zijn de volgende categorieën:

  • Pas op!
  • Je moet hier..
  • Je mag hier niet..
  • Hier is een..
  • Voorrang

BokaBox Verkeer: spelend leren

Opdracht

Als opdracht is het mogelijk om een verkeerssituatie op het bord te tekenen en aan de kinderen te vragen welk bord je bij deze (getekende) kruising bijvoorbeeld tegenkomt. Is het een ‘pas op’ bord, een ‘je mag hier niet’ of zou het gaan om ‘voorrang’ krijgen/verlenen. Daarna kan je met de kinderen bespreken of er ook nog een pictogram in het bordje staat. Je kunt als leerkracht hier meerdere variaties op bedenken. Ik beschrijf er onder nog één die ook in een groep is getest:

‘Een klein groepje van 5 kinderen bedenkt een bord. Hiervoor mogen zij eventueel de overzichtskaart gebruiken waar alle borden op staan. Zodra dit is bedacht geven ze een ander groepje de opdracht. “Maak het verkeersbord: Je mag hier niet fietsen.” Dan gaat het andere groepje aan het werk om (in overleg, coöperatief) de opdracht zo goed mogelijk uit te voeren. Is dit gelukt, dan kijkt de andere groep of het zo goed is. Daarna draai je de rollen om.’

Beoordeling

Ontwikkelingsgebieden

Doelgericht ben je bezig wanneer je de Bokabox Vekeer inzet. Specifiek te noemen is kerndoel 35 waarin beschreven staat: De leerlingen leren zich redzaam te gedragen in sociaal opzicht, verkeersdeelnemer en als consument.

Om redzaam te kunnen zijn als verkeersdeelnemer is het van groot belang om de verkeersborden te kennen. Daarnaast wordt er ook een oproep gedaan om sociaal vaardig met elkaar (zoals in het voorbeeld beschreven staat) in overleg te gaan om tot het juiste antwoord te komen.

Subsidie

In verschillende provincies kun je subsidie krijgen voor het aanschaffen van de Bokabox. Je kunt hem zo met 50% korting of zelfs gratis aanschaffen.

Kwartet

Naast de Bokabox kun je nu ook het BokaBox bordenkwartet kopen. Het is een aanvulling op de leskist, maar kan ook los ervan worden gebruikt.

BokaBox Verkeerskwartet

Tot slot

De Bokabox Verkeer leent zich er goed voor om de opbouw van de verkeersborden te begrijpen en te weten welke betekenis de pictogrammen hebben die op de borden staan afgebeeld.

Op een speelse wijze maken de kinderen kennis met de verkeersborden en leren dat je met een bepaald basisbord, zoals het ‘pas op – bord’ wel minstens 9 variaties kunt maken.

Het gebruik van de Bokabox Verkeer is vrij. Het vraagt om enige creativiteit en voorbereiding om het goed en zinvol in te zetten in je verkeersles. Als leerkracht ben je hier zeker toe in staat, helemaal in aansluiting op de verkeersmethode die je vaak al gebruikt.

Actief leren en herhaling zijn de beste leermeesters. De Bokabox Verkeer kan in dit geval een goede aanvulling zijn op jouw verkeerslessen.

Bestellen

Bestelpagina Bokabox Verkeer

Gerelateerd

Volg wij-leren.nl

Volg ons op LinkedIn Volg ons op twitter Volg ons op facebook

Mis geen bijdragen.

Inschrijven nieuwsbrief